[ANKETA] Mislite li da bi ograničenje kretanja starijim građanima bio dobar potez?

Josip Mihaljević
18. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović jučer ujutro je kazao kako se razmatra uvođenje ograničenog kretanja starijim osobama. Nešto kasnije na sjednici Vlade Plenković je kazao kako će mjere iz dana u dan biti restriktivnije. Mislite li da biste se mogli snaći u slučaju kada bi vam se zakonski onemogućilo slobodno kretanje?

sam u kuci

Foto: Unsplash

Dan nakon što je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu najavio mjeru ograničenog kretanja za starije građane o tomu nemamo puno novih informacija. Pretpostavljamo da se takva mjera ne može uvesti preko noći jer se radi o ogromnom broju ljudi, te da se prethodno mora osigurati sustav koji će tim ljudima dostavljati sve što im je potrebno da barem u kući mogu normalno živjeti.

Taj sustav će vrlo vjerojatno biti Crveni križ, koji će koordinirati dostavom hrane i ostalih životnih namirnica starijima, kroničnim bolesnicima, samcima i drugim potrebitima. Snažno sugeriramo da pročitate malo više o tomu i da javite starijim ljudima koji možda nemaju pristup internetu kako bi se i oni mogli informirati. Detalje možete pronaći OVDJE.

Umirovljenicima je važna rutina

Tek kada sustav dostave bude bio “na nogama”, tada bi mogla zaživjeti i mjera ograničavanja kretanja starijim ljudima. Međutim, nije ni ona bez svojih problema. Samoća među starijom populacijom nije šala, na portalu smo više puta obrađivali temu samoće među umirovljenicima i pisali o istraživanjima koja govore da je samoća jednako štetna kao i npr. pušenje.

Umirovljenicima je nakon radnog vijeka iznimno važno održavanje rutine. Sudjelovanje u zajednici, odlazak u kreativne radionice, druženje, sve to ima svoju svrhu – a u razgovoru s potpredsjednicom Sindikata umirovljenika Biserkom Budigam smo saznali da su umirovljenicima navike od velike važnosti, a jednom kada ih prestanu prakticirati – stvari brzo mogu poći po krivu.

Treba uzeti u obzir da se još uvijek sa stopostotnom sigurnošću ne može reći koliko će sve ovo trajati, stručnjaci nerijetko govore o periodu od nekoliko mjeseci.

Zato vas pitamo, bi li eventualno ograničenje kretanja starijima vama predstavljalo životni problem?

Predstavlja li vam najavljeno ograničenje kretanja starijim osobama problem?

[ANKETA] Mislite li da bi ograničenje kretanja starijim građanima bio dobar potez?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap