[ANKETA] Jeste li prestali ići na liječničke preglede zbog koronavirusa?

Jasmina Grgurić
14. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Do liječnika u jeku pandemije, zna to većina građana na vlastitoj koži, nije lako doći bilo da je riječ o redovnim pregledima, kontrolama ili pak iznenadnim smetnjama. Mnogim pacijentima usluge su jednostavno otkazane, naručiti se ne mogu, a medicinske sestre ne javljaju se na telefone u ordinacijama ni kada nam je potrebna tek uputnica ili lijek. Medicinsko osoblje nedvojbeno je preopterećeno, no kolike to zapravo posljedice ostavlja na umirovljenike i starije osobe s nizom kroničnih oboljenja?

doktor

Foto: Unsplash

Lošija medicinska skrb jedna je od najvećih posljedica pandemije koronavirusa. Mnogi su morali prekinuti liječenje, odgoditi redovne preglede, dok one potrebne većina nije ni započela. Do liječnika obiteljske medicine ne možemo doći bez narudžbe, a zbog preopterećenosti osoblja više ne možemo tako lako ni do uputnice ili lijeka, s obzirom da se u ordinacijama redovno ne javljaju ni na telefone.

Svjedočili smo tako jedno jutro sceni u kojoj medicinska sestra pred ulazom u ambulantu viče na četiri pacijenta koji su tražili da ih doktorica primi.

“Samo naručeni pacijenti i oni s respiratornim problemima! Jesam li vas naručila? Nisam! Ne mogu vas primiti” – vikala je mlada medicinska sestra s maskom na licu u zabezeknute izraze lica koja su u nju blijedo gledala i šutjela.

Nervoza je razumljiva, no jednako tako je razumljivo da je ovim građanima uskraćena zdravstvena usluga na koju imaju pravo i koju plaćaju. Najgore je pritom starijima koji pate od niza kroničnih tegoba i liječniku su navikli ići na redovnoj bazi, pogotovo kada primijete neku promjenu.

Što tek reći za tisuće i tisuće onih koji nakon srčanog i moždanog udara nisu otišli na potrebne preglede ili su predugo čekali rehabilitaciju.

Pitamo vas stoga u našoj anketi jeste li prestali ići na liječničke preglede zbog koronavirusa.

Jeste li prestali ići na liječničke preglede zbog koronavirusa?

 

 

[ANKETA] Jeste li prestali ići na liječničke preglede zbog koronavirusa?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap