‘Umirovljena sam u duši’: Amerikanka (31) opisala suživot sa starijim susjedima

Milan Dalmacija
16. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Amerikanka Liz White otkrila je sve tajne suživota sa starijim osobama. Ona je daleko najmlađa stanarka jedne zgrade na Floridi i ističe kako joj to nimalo ne smeta. Štoviše, druži se sa susjedima i čita knjige s krupnim tiskom.

Amerikanka Liz White živi u zgradi u kojoj su gotovo svi susjedi umirovljenici. | Foto: Instagram/itslizwhite

Mladi u balkanskim zemljama poznati su po tome da dugo ostaju živjeti s roditeljima. Prema statistikama, oni sele u vlastite domove tek u tridesetima. Međugeneracijska solidarnost se tako svodi na obiteljski suživot. U inozemstvu, pak, sasvim druga priča. Mladi odlaze iz obiteljskih gnijezda u dvadesetima i najčešće unajmljuju nekretnine. Ponekad i to potiče međugeneracijsku solidarnost, pogotovo ako su susjedi starije osobe.

Što mladi Hrvati misle o mirovini: 'Moja baka živi s nama jer zbog male penzije ne bi mogla preživjeti'

Amerikanka Liz White ima 31 godinu i živi u stambenoj zgradi na Floridi, gdje su joj svi susjedi stariji od 55 godina, a još samo dvoje ih radi. Ondje je dospjela nakon što je prekinula s dečkom s kojim je živjela u Philadelphiji. Najprije se ponovno uselila kod roditelja, no onda se i njoj posrećilo. Kako piše The New York Post, uspjela je unajmiti prazan stan u zgradi, pa sad praktički živi sama.

– U principu, umirovljena sam u duši, ali ne i na svom bankovnom računu koji zahtijeva da imam posao s punim radnim vremenom, objasnila je White na TikToku. Inače, radi od kuće.

24,99 kn
3,32 €
Provjerite ponudu
24,99 kn
3,32 €
prije:
37,99 kn
5,04 €
Provjerite i uštedite

Zewa toaletni papir

Aqua tube, razne vrste, 10 rola
25,99 kn
3,45 €
prije:
39,99 kn
5,31 €
Provjerite i uštedite
29,99 kn
3,98 €
prije:
42,99 kn
5,71 €
Provjerite i uštedite

Podravka grah

Crveni, smeđi ili bijeli
6,49 kn
0,86 €
prije:
9,99 kn
1,33 €
Provjerite i uštedite

Inače, u Sjedinjenim Američkim Državama domovi za starije osobe nisu poput naših. Postoje hospiciji za nemoćne osobe, dok se ostali, uglavnom sami useljuju u stambene zgrade, blokove zgrada, pa i čitava naselja prilagođena njihovim potrebama. Pritom su im na raspolaganju liječničke ambulante, trgovine, zabavni sadržaji, odnosno sve što im može zatrebati.

Stroga pravila

U slučaju Liz White to nije slučaj, jer upravitelji zgrade nisu postavili dobno ograničenje za useljenje, pa se njen dom ne može smatrati domom za starije osobe, ali spletom okolnosti svi su joj susjedi starije dobi. Stoga, postoje određena pravila, odnosno kućni red, kojeg se moraju držati.

Novotny: Imamo vojsku mladih umirovljenika, negdje 300-400 tisuća njih koji bi mogli raditi

White ističe da svaki stan ima dvoja vrata, obična i staklena. Ako su obična vrata otvorena, to je susjedima poziv na druženje. Ako su, pak, zatvorena, ništa od druženja. Pravilo je i okomito parkiranje prema naprijed te zabrana jela i pića pored bazena. Ako netko od stanara ima goste koji će prenoćiti, o tome mora obavijestiti upravitelja zgrade.

Stanari imaju pogled na ocean, grijani bazen, teretanu, zajednički vrt i knjižnicu s malčice neobičnim knjigama.

– Smiješna stvar kod nekih od ovih knjiga je to što su napisane povećim slovima kako bi ih čitale starije osobe. Dakle, ako me vidite da čitam knjigu na plaži, znajte da je to vjerojatno knjiga s velikim tiskom, objasnila je White.

Druženje sa susjedima

Ona redovito ruča zajedno sa svojim susjedima, bez obzira na razliku u godinama. Ponekad popiju i piće na plaži. U srpnju je otputovala u Austriju kako bi proslavila susjedin 80. rođendan.

– Ljeti je ovdje definitivno potpuno drugačija atmosfera. Tiho je, praonica je uvijek otvorena, mogu hodati uokolo bez grudnjaka, samo nas je šačica u zgradi, zaključila je White.

Slična se homogenost starijih i mlađih osoba može vidjeti i u drugim zemljama. Primjerice, u Nizozemskoj je dozvoljeno studentima koji ne dobiju mjesto u studentskim domovima da žive u domovima za starije osobe uz umanjenu stanarinu. Zauzvrat, oni pomažu starijim sustanarima u svakodnevnim aktivnostima, organiziraju zabave i uče ih novim tehnologijama.

‘Umirovljena sam u duši’: Amerikanka (31) opisala suživot sa starijim susjedima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap