Američki stručnjak: Mirovina kakvu danas poznajemo nestaje. Ovako će ona izgledati u budućnosti

Jasmina Grgurić
29. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Popularni američki financijski stručnjak Ric Edelman iznio je pomalo progresivnu viziju kako će mirovina izgledati u budućnosti. On, naime smatra da je današnji pojam mirovine kakvu poznajemo nestao te da će život u starosti izgledati potpuno drugačije. Svoj futuristički koncept temelji na sve duljem životnom vijeku, ali i novim oblicima rada.

Ilustracija: Pixabay

Ric Edelman, osnivač i izvršni predsjednik kompanije Edelman Financial Services, jedne od vodećih tvrtki za financijsko savjetovanje i autor nove knjige “Istina o vašoj budućnosti: vodič za novac koji vam treba sada, kasnije i puno kasnije” iznio je svoje viđenje koncepta umirovljenja koje uskoro neće izgledati kao danas.

Što pod time misli objasnio je u videu za Business Insider.

Željet ćemo raditi u starosti, i to iz dva razloga

Rađamo se, idemo u školu, radimo, odlazimo u mirovinu i na kraju umiremo. No, sudeći prema financijskom stručnjaku Edelmanu, nećemo još dugo tako.

“Očekivani životni vijek vrlo će se vjerojatno drastično produljiti, što znači da ćemo možda živjeti 110 ili 120 godina. Neće biti održiva ideja odlaska u lagodnu mirovinu sa 65 godina. Naime, ako živimo 120 godina, a odemo u penziju sa 65, kako ćemo si zaraditi, odnosno priuštiti 50 ili 60 godina slobodnog vremena?” – pita Edelman.

Zaključuje stoga da je je gotovo sa sadašnjim konceptom življenja u starosti.

“To je bila inovacija 20. stoljeća koje nije bilo u 19. stoljeću i koje neće biti ni u 21. stoljeću. U budućnosti ćete raditi do 75., 85., 95. ili 105. godine života. No, ne brinite zbog toga. Nije tako strašno kako zvuči. Vi ćete, naime, htjeti raditi“ – rekao je Edelman.

Nastavlja kako za to postoje dva razloga. Prvi je da ćemo biti dovoljno zdravi da bismo radili u starosti, a to znači da ćemo automatski željeti ostati aktivni u zajednici i gospodarstvu. Drugi razlog je taj što ćemo novac moći zaraditi puno lakše nego prije, zahvaljujući novim oblicima rada, kratkotrajnim ugovorima, radom putem interneta i s kraćim radnim vremenom. Honorarni poslovi omogućit će nam zaradu koja nije velika, ali nam je sasvim dovoljna da nadopunimo postojeća sredstva.

U mirovinu ćemo moći ići i puno prije

Edelman ne želi samo reći pritom da ćemo morati, trebati ili htjeti raditi dulje. Naprotiv, u mirovinu ćemo moći i prije dobi za umirovljenje, jer ćemo imati opciju nastavka rada dok smo u mirovini.

Razbijamo mit da je samo 15 posto umirovljenika u starosnoj mirovini

“Mi to trenutno nazivamo godišnjim odmorima. No, tada ćemo ih imati češće. Dakle, ići ćemo u školu, naći ćemo posao, a onda uzeti par godina slobodnog. Kasnije ćemo ponovno otići u školu i započeti neku posve drugačiju karijeru. Činit ćemo tako kroz cijeli život. Nestat će linearnog koncepta zaposlenja. Umjesto toga, pojavit će se ciklična linija života gdje ćete prolaziti kroz učenje, zapošljavanje i slobodno vrijeme kroz cijeli svoj život. Bit će zabavno i ugodno, a bit će i korisno za zajednicu. Zašto bi netko s time imao problem?“ – zaključio je Ric Edelman.