Alternativan način života – kako se umiroviti na kruzeru?

Dora Šušković Stipanović
15. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Većina ljudi mašta o penziji kao uživanju do kraja života. Dok neki vrijeme žele provoditi u pečenju štrudli za svoje unuke, drugi bi putovali po egzotičnim destinacijama. Ako se pronalazite u potonjem, počnite pakirati svoje kofere jer, prema američkoj agenciji The Cruise Web, umirovljenjem na kruzeru, ne samo da ćete ostvariti svoje snove nego biste mogli i uštedjeti!

Photo: Alonso Reyes (Unsplash)

Precizno planiranje cijene umirovljenja na kruzeru je zahtjevno. Ovisi o tome koliki će biti vaši dnevni troškovi te koje ćete destinacije i aranžmane odabrati. Prosječni (američki) putnik na kruzeru troši oko 1.400 kuna dnevno što se, ako živite na kruzeru svih 365 dana u godini, popne na 511.000 kuna, odnosno 42.500 kuna mjesečno.

Američki san

Prosječni trošak za vrijeme umirovljenja, ako ono traje 20 godina, za Amerikance iznosi 6 milijuna kuna, odnosno 25.000 kuna mjesečno. Dom za njegu starijih osoba, u Americi, prosječno se plaća 26.500 kuna mjesečno, a trošak zdravstvenog osiguranja starijih može doseći i do 664.000 kuna godišnje za one koji nemaju dugoročno osiguranje za njegu starijih iznad 65 godina. Obzirom na navedenu statistiku, lako je razumjeti kako je umirovljenje na kruzeru dostupno prosječnom američkom umirovljeniku.

U Americi se mogu naći agencije poput “Senior Living at the Sea” koje nude dugoročne programe putovanja posebno osmišljene za umirovljenike. Neke od usluga koje nude na kruzeru su: pranje rublja, frizerski saloni, “shopping centri”, medicinsko osoblje, jela vrhunskih kuhara, tematske večere, svakodnevni društveni događaji, programi zabave, živa muzika, plesnjaci, kino, knjižnica, wellnes i spa tretmani, fitnes centri, bazeni i kasina.

Pripreme za kruzer

Nakon što smo izračunali američki budžet za mirovinu, potrebno je naći aranžman koji odgovara tom budžetu, a zadovoljava željene destinacije i sadržaje koje nudi kruzer. Zatim valja odlučiti što napraviti sa stanom dok se putuje. Uvijek postoji opcija iznajmljivanja i prodaje što može doprinijeti i povećanju budžeta iskoristivog za putovanje kruzerom.

Odbacite stereotipe s umirovljenicom čiji pokret 'alternativnog starenja' prate milijuni

Problem je i s kućnim ljubimcima, obzirom da većina kruzera ne dozvoljava ljubimce pa bi ih trebalo smjestiti kod obitelji, prijatelja ili platiti čuvanje. Treba provjeriti što pokriva trenutno zdravstveno osiguranje i treba li dodatno platiti i putno osiguranje jer se putuje izvan države. Za kraj, dobro je raspitati se o opcijama internet veze kako bi mogli ostati u kontaktu s najdražima.

A mi, Hrvati?

Možemo odahnuti jer ne trebamo brinuti o silnim nedostacima umirovljenja na kruzeru. Bacite s dečkima na belu, dotjerajte se za izlazak u kazalište s prijateljicama, šećite i mazite se sa svojim kućnim ljubimcima. Zasucite rukave, razvucite tijesto za štrudlu sa trešnjama iz svog malog, “bio” vrta iza kuće, slavite rođendane s djecom i razmazite unuke uz koje ćete ostati mladi i “fit”. Idite na plesnjake i izlete s udrugom umirovljenika, uživajte u našim jeftinim zdravstvenim uslugama. Priuštite si odmor u toplicama ili sunčanoj posezoni na najljepšem moru na svijetu.

O tome Amerikanci mogu samo sanjati!

Alternativan način života – kako se umiroviti na kruzeru?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap