Aladrović: Razmišljamo o otvaranju trećeg poziva za isplatu covid dodatka

Josip Mihaljević
24. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Ministar rada, mirovinsokg sustava, obitelji i socijalne politike danas je otvorio mogućnost trećeg kruga isplate covid dodatka, ali samo za one umirovljenike koji u prva dva nisu ostvarili pravo na jednokratnu isplatu. Otvaranje trećeg roka su tražili i Hrvatska stranka umirovljenika te Matica i Sindikat umirovljenika.

aladrović

Foto: Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava | Mirovina.hr

Ministar rada Josip Aladrović danas je nakon svečane sjednice Skupštine Matice umirovljenika Hrvatske kazao kako vlada razmišlja o otvaranju trećeg roka za isplatu takozvanog covid dodatka.

Ruke koje drže novac
Vlada obećala covid dodatak za 850 tisuća umirovljenika. Dobilo ga samo 710 tisuća

“Razmišljamo da omogućimo još jednom podnošenje zahtjeva, i to isključivo za one koji imaju pravo, a nisu ga ostvarili u prethodnom razdoblju”, kazao je Aladrović.

Podsjetimo, jednokratna isplata covid dodatka išla je u dvije faze. U travnju su umirovljenici s mirovinama do 4.000 kuna dobili isplatu bez da su išta morali napraviti. Radi se o ljudima koji su čitavu mirovinu ostvarili u RH.

Druga isplata u srpnju je bila malo kompliciranija – isplata je tada išla ljudima koji imaju dio mirovine iz inozemstva, nešto malo inozemnog staža ili su tijekom prve isplate bili u procesu umirovljenja. Oni su Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje morali dostaviti dokaz o visini mirovine iz inozemstva ili izjavu da od inozemnog staža ne primaju nikakvu mirovinu i tek onda su dobili covid dodatak. Mnogi umirovljenici su propustili papire predati na vrijeme i, iako imaju pravo na isplatu, nisu dobili covid dodatak.

Zbog toga je Hrvatska stranka umirovljenika, a kasnije i Matica i Sindikat umirovljenika uputila zahtjev vladi da se još jednom, po treći put, otvore rokovi za isplatu covid dodatka kako bi i ti ljudi mogli dobiti novac.

Iako je ministar Aladrović ranije govorio kako treći krug isplate nema smisla, danas je kazao kako će se on vrlo brzo moći definirati jer vjeruje da segment umirovljenika koji nije ostvario pravo nije velik. Sindikat i Matica procjenjuju da se radi o maksimalno 140 tisuća umirovljenika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap