Aladrović: Morat ćemo modificirati sustav kako bi povećali mirovine

Josip Mihaljević
16. rujna 2021.
Novosti
A- A+

“Mirovinska reforma, najvažnija reforma” ime je jučerašnje konferencije u organizaciji Hanza medije. Evo što su o budućnosti mirovina rekli ministar Josip Aladrović, predsjednik Upravnog vijeća HANFE Ante Žigman i mirovinci.

ministar josip aladrović

Ministar rada Josip Aladrović  | foto: srednja.hr

“Mirovinska reforma, najvažnija reforma” ime je jučerašnje konferencije u organizaciji Hanza Medije povodom 30 godina samostalnosti Hrvatske, piše Jutarnji list. Uvodne govore održali su ministar Josip Aladrović, predsjednik Udruženja mirovinskih fondova Damir Grbavac i šef Hanfe Ante Žigman.

Aladrović: Veći naglasak na osobnu odgovornost

Grbavac je kazao kako je mirovinska reforma s početka milenija najveća reforma u hrvatskoj povijesti:

Futurizam Josip Aladrović
Ministar Aladrović: Moramo smisliti nešto bolje od sustava međugeneracijske solidarnosti

“Doista je 130 milijardi kuna koliko se nalazi na računima članova mirovinski fondova glavni uspjeh mirovinske reforme, riječ je o trećini našeg BDP-a. Kada ocjenjujemo uspješnost mirovinskih fondova moramo koristiti dva principa. Prvi je da se radi o dugoročnom ulaganju, a drugi da se politika fondova ne može sagledavati kroz pojedinačna, nego kroz ukupna ulaganja”, kazao je.

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman poručio je kako je mirovinska reforma kojom smo uveli drugi stup izdržala test vremena, podsjetivši da je i niz zemalja radio slične poteze, ali su kasnije modificirali ili ukinuli drugi stup.

Kazao je kako bi ukidanjem 2. stupa nastalo dodatno opterećenje za državni proračun uz izgledni pad broja osiguranika.

Ministar Josip Aladrović kazao je kako je u trenutku uvođenja reforme omjer radnika i umirovljenika bio 4:1, (ovih dana je 1,30:1) što ukazuje na nužnost daljnjih reformi.

Aladrović je kazao kako su pred nama godine kada će se mirovinski sustav morati modificirati kako bi se povećale mirovine u budućnosti:

“Cilj je veći naglasak u funkcioniranju mirovinskog sustava staviti na individualnu odgovornost osiguranika kako bi on sam izabrao način i benefit od mirovinske štednje”, kazao je Aladrović.

Nestić: Da nismo uveli drugi stup mirovinski sustav bi se urušio

Nestić: "Kad god se povećavaju mirovine, grabimo iz proračuna"

Na panel raspravi su sudjelovali predsjednik Uprave Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva Željko Bedenic, posebni savjetnik u kabinetu ministra rada Josip Majher, ekonomist Svjetske banke Zoran Anušić, član Upravnog vijeća Hanfe Tomislav Ridzak, predsjednik Uprave Erste društva za upravljanje mirovinskim fondovima Petar Vlaić i ekonomist Danijel Nestić s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Odgovarajući na pitanje što bi se dogodilo da se nije išlo u mirovinsku reformu 2000. godine, Nestić je kazao kako mirovinski sustav po starom modelu ne bi izdržao.

“Hrvatska je u tom trenutku postupila racionalno, kombinirajući sigurnost, solidarnost s građenjem osjećaja kod osiguranika da ono što uplate, će i dobiti kroz mirovinu”, kazao je.

Bez drugog stupa imali bi veliko izdvajanje za prvi stup i trajnu nestabilnost zbog lošeg omjera radnika i umirovljenika, kazao je.

Zoran Anušić je kazao kako je ideja da se od kune uložene u mirovinski sustav dobije više nego prije:

“I u tomu se uspjelo. Premda je uvijek naglasak u mirovinskoj reformi koju smo proveli na uvođenju drugog stupa, ne možemo biti zadovoljni rezultatima u cjelini. ako imamo izlazak osiguranika iz drugog stupa i povratak u prvi stup, ne smanjujemo opterećenje prvog stupa koje smo htjeli postići”, kazao je Anušić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap