Aladrović: “Moramo pronaći adekvatan model obiteljskih mirovina do kraja mandata”

Jasmina Grgurić
14. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u razgovoru za Novi list govorio je, među ostalim, o stabilnosti mirovinskog sustava te isplati mirovina u jeku gospodarske krize uzrokovane pandemijom. Pritom je naglasio da Vladu čeka redefiniranje modela obiteljskih mirovina.

aladrović josip

Foto: Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskoga sustava | Youtube screenshot

Da su mirovine sigurne i da Vlada u njih neće zadirati u jeku gospodarske krize uzrokovane pandemijom, potvrdio je u razgovoru za Novi list još jednom ministar rada i mirovinskog sustava, Josip Aladrović.

Ipak uspjeli postići održivost mirovinskog sustava

Također, kazao je da je mirovinski sustav stabilan unatoč tomu što Vlada lani nije uspjela do kraja provesti planiranu mirovinsku reformu zbog prihvaćenih zahtjeva sindikata oko manje penalizacije prijevremenog umirovljenja i rada do 65. godine.

“Održivost mirovinskog i ostalih sustava socijalne sigurnosti promatra se ipak na dulji rok, na deset, 20 ili 50 godina. Jedan od ciljeva mirovinske reforme bio je povećanje održivosti sustava i bez obzira što su određeni prijedlozi povučeni iz procedure, s onima koji su prošli kroz šest zakonskih akata uspjeli smo postići održivost mirovinskog sustava. To se sada i pokazuje, taj sustav niti u jednom trenutku nije postao porozan, mirovine se neće smanjivati i o tome nema niti jednog izdvojenog stava. Umirovljenici su sigurni, u Vladi razgovaramo isključivo na taj način” – kazao je Aladrović.

Do kraja mandata redefinirati obiteljske mirovine

Ministar u fokus stavlja obiteljske mirovine, pri čemu najavljuje novi model do kraja mandata, kako je i HDZ obećao u svom predizbornom programu. Trenutno udovice i udovci imaju pravo na 70 posto mirovine pokojnog bračnog druga, ukoliko im je takav izračun povoljniji od njihovih vlastitih primanja. Obiteljske mirovine trebale bi se isplaćivati u većem postotku, najavljuje se pravedniji izračun, no s druge strane moguće je da će se pooštriti sami uvjeti za njihovo nasljeđivanje.

Što bi Vlada mogla napraviti s obiteljskim mirovinama? Stroži uvjeti, ali veće penzije!

“Imamo Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, tijelo koje je sastavljeno od nekoliko resora, a u njemu sudjeluju i Matica umirovljenika, Sindikat umirovljenika, i ono prati što se događa u mirovinskom sustavu. Tamo se rađaju različiti prijedlozi, a Vlada je u svom programu obećala i redefinirati obiteljske mirovine. Za taj segment umirovljenika moramo pronaći adekvatan modalitet i siguran sam da ćemo do kraja mandata u tome uspjeti” – zaključio je Aladrović jučer za Novi list.

 

Aladrović: “Moramo pronaći adekvatan model obiteljskih mirovina do kraja mandata”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap