Ako se odbijete popisati, kazne idu i do 5.000 kuna

Josip Mihaljević
3. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Prvi dio popisa stanovništva počinje za dva tjedna, ali onaj glavni, terenski, tek 27. rujna. Ako se odbijete popisati, možete dobiti kaznu i do pet tisuća kuna.

popis

Foto: Unsplash

Popis stanovništva dat će odgovore o broju, prostornom rasporedu i sastavu stanovništva prema njegovim demografskim, ekonomskim i svim drugim obilježjima na području naše države. Odgođen je s proljeća na jesen i prvi dio samopopisivanja kreće za dva tjedna. Onaj poznatiji i važniji, terensko popisivanje, tek 27. rujna.

Budući da su podaci koje svakih deset godina dobijemo iz ovog opsežnog istraživanja bitni za određivanje nekih budućih javnih politika, bilo iz domene gospodarstva, demografije, razvoja i drugo, za odbijanje sudjelovanja u popisu možete zaraditi i masnu kaznu.

Glavna ravnateljica DZS-a Lidija Brković je za Glas Slavonije objasnila je o čemu se radi:

“Popis stanovništva temelji se na izjavi pojedinca, a popisivač nema pravo tražiti dokumente niti provjeravati odgovore koje osoba daje. Ono čemu svaki građanin podliježe jest Zakon o popisu stanovništva, kućanstva i stanova u RH 2021. godine, a kojim su predviđene novčane kazne od 2.000 do 5.000 kuna za prekršaj fizičke osobe ako odbije dati podatke o popisnim jedinicama. Međutim, građani mogu imati potpuno povjerenje u Državno zavod za statistiku, jer svi podaci koje Zavod prikuplja službena su tajna”, poručila je Brković.

Evo kako je zakon definirao te prijestupe:

Novčanom kaznom od 2.000 do 5.000 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba ako

  • odbije dati podatke o popisnim jedinicama iz članka 9. ovog zakona
  • prilikom davanja odgovora na pitanja u Popisu da netočne podatke
  • prilikom davanja odgovora na pitanja u Popisu da nepotpune podatke

S druge strane, ako popisivač u popis unese podatke različite od onoga što mu kažete, on će se kazniti kaznom od 3.000 do 7.000 kuna.

Ako se odbijete popisati, kazne idu i do 5.000 kuna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap