Ako primate njemačku mirovinu, a ne živite u toj zemlji, evo što uskoro morate učiniti

Luka Kalac
10. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

S obzirom na veliki broj osoba koje primaju njemačku mirovinu, Njemačka želi izbjeći isplaćivanje mirovina onima koji su preminuli. U tom će im uvelike pomoći ‘Lebensbescheinigung’, poznata i kao potvrda o životu. Nju jednom godišnje zaprimaju osobe koje žive u inozemstvu, a primaju njemačku mirovinu. Od neizmjerne važnosti je slanje dokumenta prije istaknutog roka koji je ove godine 16. kolovoza. U slučaju da primatelj mirovine ne dostavi podatke niti se oglasi do sredine listopada, bit će mu obustavljena isplata do kraja studenog. Do trajne obustave isplate mirovine će doći u slučaju da primatelj ne pošalje ‘Lebensbescheinigung’ do kraja travnja 2025. godine.

Umirovljenički par se drži za ruke dok šetaj ulicom.

Umirovljenici | Foto: Unsplash / Mark Timberlake

Potvrdom ‘Lebensbescheinigung’ Njemačka provjerava imaju li pojedini građani i dalje pravo na primanje njemačke mirovine. Potrebno je istaknuti kako se spomenuta potvrda ne odnosi na sve umirovljenike.

mirovinci novac
Veliki broj njemačkih umirovljenika steže remen: Štede na automobilima i odmorima

Potvrda se prilaže svake godine

Osobe koje žive u inozemstvu i primaju njemačku mirovinu primaju dokumente mirovinskog osiguravajućeg društva poštanskim putem jednom godišnje. Među dokumentima se mogu pronaći obavijesti o usklađivanju mirovine, ali i jedna, iznimno bitna potvrda. Riječ je o ‘Lebensbescheinigungu’, takozvanoj potvrdi o životu. Umirovljenici čija se mirovina isplaćuje u inozemstvu moraju svake godine priložiti navedenu potvrdu. Pomoću nje se dokazuje da se taj iznos isplaćuje živoj osobi, nakon čega slijedi obrada preko mirovinske službe Deutsche Post AG, fenix-magazin.de.

Određene promjene su i pred osobama koje žive u Njemačkoj, ali su vlasnici bankovnog računa u nekoj od stranih banaka. Mirovinsko osiguravajuće društvo kontaktirat će i njih nakon čega će morati učiniti sljedeće:

  • Ispuniti potvrdu
  • Uzeti potvrdu službenog tijela
  • Poslati natrag originalne obrasce

U slučaju gubitka obrasca, moguće je preuzimanje potvrde.

Rokovi se trebaju poštovati

Od velikog je značaja primateljeva provjerava svih podataka ispisanih na potvrdi. U slučaju da je došlo do greške, potrebno je ispraviti i potpisati dokument. Uz to, potrebna je službena potvrda koju možete dobiti, primjerice, od lokalnih vlasti, banaka ili njemačkih predstavništava u inozemstvu.

Predviđeni rok za predaju ove godine je 16. kolovoza. Ako primatelj mirovine ne dostavi podatke niti se oglasi do sredine listopada, bit će mu obustavljena isplata mirovine do kraja studenog. Do trajne obustave isplate mirovine će doći u slučaju da primatelj ne pošalje potvrda o životu, odnosno ‘Lebensbescheinigung’, do kraja travnja 2025. godine.

Podsjećamo kako životni troškovi većine njemačkih umirovljenika ne dozvoljavaju održavanje dosadašnjeg životnog standarda. Čak četiri petine umirovljenika u dobi od 63 do 70 godina u Njemačkoj mora uvesti promjene kako bi svoje troškove prilagodili primanjima. Više o tome možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap