Akcija “Začin ljubavi”: Kupite biljku koju će volonteri odnijeti palijativnim bolesnicima

Jasmina Grgurić Zanze
9. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Udruga “La Verna” pokrenula je tijekom rujna i listopada humanitarnu akciju “Začin ljubavi” kao bi smanjili izolaciju palijativnih bolesnika. Sutra će na Cvjetnom trgu u povodu Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi imati štand sa začinskim boljem. Teglicu za koju građani uplate donaciju, volonteri će nositi bolesnicima.

Foto: Udruga La Verna

Kako smanjiti izoliranost palijativnih bolesnika, pojačanu dodatno pandemijom, zna udruga La Verna koja će sutra na Cvjetnom trgu od 10 do 14 sati predstaviti humanitarnu akciju “Začin ljubavi”. Građani će moći donirati novac za teglicu začinskog bilja, a koju će volonteri onda odnijeti pacijentima. Prilika je to za skrenuti pažnju na osobe u potrebi za palijativnom skrbi, kao i članove njihovih obitelji, kojima žele pružiti potrebnu pažnju i podršku kako bi znali da nisu sami.

Donacija po lončanici iznosi 35 kuna, čime se podržava rad udruge koja se palijativnom skrbi bavi već 11 godina. Kako bi takvim pacijentima osigurali dostojanstven život do kraja, pružaju im psihosocijalnu i duhovnu podršku, provodeći s njima vrijeme, uz stručno savjetovanje te pomoć u ostvarenju prava, planiranju skrbi, ali i podršku pri žalovanju.

Akcija se održava u povodu Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi.

ugovor o dosmrtnom
Medicinska sestra otkrila pet najčešćih stvari za kojima žalimo na samrti

„Svojim radom želimo doprinijeti razvoju sustava palijativne skrbi. Kao što začin obogaćuje jelo i čini ga ukusnim, tako i volonteri upotpunjuju palijativnu skrb. Bolja palijativna skrb čini i društvo boljim. Želimo da palijativni bolesnici ostvare dostojanstven život do kraja. Pridružite nam se na Cvjetnom trgu i pokažimo im da nisu sami“ – rekla je predsjednica udruge Blaženka Eror Matić.

Ako sugrađani žele poduprijeti rad Udruge, a nemaju nekog poznatog bolesnika, volonteri će lončanicu odnijeti nekom svom korisniku. Akcija se provodi pod krilaticom “Volonteri su začin palijative, a palijativa je začin društva”.

Mobilni timovi za palijativnu skrb, koji djeluju u sklopu Domova zdravlja, sastoje se od liječnika, medicinske sestre i osobe koja je zadužena za koordinaciju. No, dio tima bi trebali biti i socijalni radnici, psiholozi, duhovnici i volonteri, na čemu aktivno i sustavno radi upravo ova udruga.

 

Akcija “Začin ljubavi”: Kupite biljku koju će volonteri odnijeti palijativnim bolesnicima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap