Akcija “Djeluj sada”: U nedjelju možete besplatno obaviti pregled madeža

Josip Mihaljević
24. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

U prostorijama zagrebačke Gradske uprave predstavljene su ovogodišnje aktivnosti javnozdravstvenog projekta “Djeluj sada!”. Broj oboljelih od melanoma u Hrvatskoj je u rastu, a cilj je edukacija građana o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu te ranom otkrivanju melanoma. Preventivni pregledi održat će se na Jarunu u u nedjelju 26. svibnja.

pregled madeža

Foto: Tipičan pregled madeža | Youtube screenshot

Projekt “Djeluj sada!” star je već 12 godina, a provodi ga Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo u suradnji s velikim brojem zdravstvenih ustanova i udruga.

U sklopu projekta i ove će se godine održati akcija preventivnih pregleda madeža u nedjelju, 26. svibnja, od 10 do 18 sati na Jarunu (livada uz Malo Jezero kod kluba Aquarius).

Građani će besplatno i bez uputnice moći pregledati madeže te se savjetovati sa stručnjacima s područja dermatologije i onoklogije o načinima prevencije tumora kože.

U javnozdravstvenim akcijama „Djeluj sada!“ provedenim 2016., 2017. i 2018. godine sudjelovalo je ukupno 2340 ljudi, od čega je kod 23 sudionika pronađen suspektni melanom. U 12 godina rada projekt je izravno obuhvatio 50.000 korisnika, a rezultat evaluacije obrađenih podataka ukazuju da 99,4% sudionika smatra organizirane preventivne preglede korisnima.

pregled madeža
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap