90-godišnji biciklist pao na doping testu, okrivio šniclu koju je pojeo dan ranije

Josip Mihaljević
8. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Carl Grove 90-godišnji je veteran biciklizma. Ove godine postavio je novi rekord kada je osvojio US Masters Track National prvenstvo u kategoriji 90 do 94 godine. Sada mu je taj rekord oduzet jer ga je antidopinška agencija uhvatila sa zabranjenom supstancom u tijelu.

bicikl carl grove

Foto: Youtube screenshot

90-godišnji Carl Grove u srpnju je postavio novi rekord i bio prvak jednog biciklističkog natjecanja u SAD-u u kategoriji od 90 do 94 godine, piše theguardian.com.

Američka antidopinška agencija USADA ga je uhvatila s prstima u pekmezu. Naime, testirali su ga na zabranjene supstance, a Carl je bio pozitivan na epitrenbolon, jedan steroid koji potiče mišiće na rast.

USADA je zadužena za antidopinške kontrole u većini sportova u SAD-u, a svoju odluku često vrlo detaljno obrazlože. U službenom objašnjenju stoji kako je izgledno da je zabranjena supstanca u vrlo malim tragovima u sustav Carla Grovea došla preko šnicle koju je pojeo dan prije utrke, a tomu u prilog ide i činjenica da je bio negativan na sve zabranjene supstance dan prije utrke.

Ipak, analizirali su mu i neke prijašnje uzorke urina i tamo su pronašli još neke zabranjene supstance, pa su gospodinu oduzeli svjetski rekord koji je postavio za svoju dobnu skupinu.

Inače, biciklizam je u prošlosti bio jedan od sportova u kojem je doping bio masovno rasprostranjen, a USADA je bila zadužena i za najpoznatiji doping skandal prošloga stoljeća. Tada su nakon detaljne istrage ulovili popularnog biciklista Lancea Armstronga s prstima u pekmezu.

Copy link
Powered by Social Snap