10 stvari koje možete raditi s unucima za malo novaca, a na obostrano zadovoljstvo

Jelena Ratko
26. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Učestalost i kvaliteta odnosa s unucima ovise o mnogo faktora, no bez obzira na to koliko često, gdje, na koliko dugo i u kojim okolnostima ih imate priliku vidjeti, od obostrane je koristi kvalitetno provođenje zajedničkog vremena. Zato donosimo deset aktivnosti koje će unijeti dodatnu radost u vaš odnos s unucima.

Foto: pixabay.com

Šetnja

Pogotovo sada, kada su temperature u porastu i lijepo je vrijeme, šetnja je idealna prilika za opušteno druženje s najdražima. Osim što pogoduje fizičkom zdravlju, neovisno o dobi, šetnja je dokazano zdrava i za razvoj kognitivnih vještina. Neki ju nazivaju oblikom meditacije.

Bilo bi najbolje kada biste se mogli udaljiti od gradskog prometa i gužve, pa “pobjeći” s unucima u prirodu, gdje možete zajedno udisati nezagađen planinski ili morski zrak.

Šetnja najmlađima često zvuči kao dosadan prijedlog, no uz malo kreativnosti moguće ju je predstaviti tako da im postane primamljiva: primjerice, umjesto “idemo u šetnju”, možete reći “idemo na plažu tražiti posebne kamenčiće” ili “idemo u šumu vidjeti ima li lišća na borovima”. Naravno, plan treba prilagoditi dobi djeteta i njegovim interesima. Primjerice, ako vam je unuk/a sportski tip, bilo bi dobro da ponesete loptu, frizbi ili reket u šetnju. Kućni ljubimci su, također, uvijek dobrodošli – kao veseli suputnici u šetnji ili kao zajednička odgovornost koju učite dijeliti.

U svakom slučaju, jedna od uloga baka i djedova u životu unuka jest da im prenesu dio svoga znanja, a šetnja je uvijek dobra prilika za učenje. Dok se roditelji žure sustići sve obveze, bake, djedovi, unuke i unuci mogu u miru sporo hodati na svježem zraku te uživati u bezbrižnosti.

Kartanje

Postoji puno kartaških igara za razne generacije. Kartanje razvija moždane vijuge, posebice u najmlađoj dobi kada je riječ o jednostavnim igrama kao što je Crni Petar.

Postoje dobre igre za poboljšanje pamćenja kod starijih ljudi, a zabavne su i mladima.

Remi, Belot i Keimz kultne su igre koje nikada neće postati dosadne, no postoji puno onih koje se igraju s običnim kartama, a potpuno su nove “na sceni”. Uvijek možete unuke pitati da “izguglaju” neku dobru igru s kartama, ako vam se to čini previše složenim.

Osim kartaških igara, postoje i didaktičke, osmišljene posebno za razvoj djetetova mozga u određenoj životnoj dobi. Dopušteno i za umirovljenike.

Učenje

Ako su vam unuci školarci, učenje je dobro vrijeme za zbližavanje. Ako vam se, tijekom učenja, ne obrati direktno za savjet ili pomoć, možete ga/je ispitati gradivo kroz kratku provjeru znanja.

Ako je riječ o mlađim školarcima ili vrtićarcima, potrudite se prenijeti im što je više moguće znanja kroz svakodnevni razgovor. Mala djeca “upijaju kao spužve”, što također treba imati na umu tijekom komunikacije s njima.

Foto: pixabay.com

Kućanski poslovi

Dok su vama svakodnevna rutina već dugi niz godina, kućanski poslovi za vaše unuke misterij su i vještina koju žele usvojiti (nažalost, u većini slučajeva to je slučaj samo u vrlo ranoj dobi). Iskoristite razdoblje života u kojemu se vaše znanje o osnovnim stvarima opet iznimno cijeni i prenesite ga na mlađe generacije.

Ne misli se samo na klasične kućanske poslove kao što su bacanje smeća, pečenje kolača, brisanje prašine ili usisavanje poda, već i sve one male navike koje mali unuci još nisu stigli usvojiti – primjerice, vezanje cipela. Možda je i to nešto po čemu biste mogli biti zapamćeni. Usto, može biti zabavno ako ne postoji pritisak s vaše strane – onaj koji najčešće nameću nestrpljivi roditelji. Budite smireni, pažljivi i obzirni prema svojim unucima. Oni će vam to jednog dana vratiti.

Putovanje

Bez obzira na to što ne spada u besplatne aktivnosti, putovanje je na popisu jer može biti zaista povoljno, ako ga se unaprijed dobro isplanira. Ne mora se raditi o velikom putovanju – kao veliku avanturu s unucima doživjet ćete i jednodnevni izlet u zoološki vrt ili u susjedno mjesto.

Dvorišna zabava

Istraživanje potvrđuje da česta druženja s unucima pozitivno utječu na njihovo percipiranje starosti i starenja

U dvorištu može biti postavljen šator unuka koji vole kampirati kod bake. Isto tako, može biti riječ o igranju lovice, bacanju frizbija ili samo ležanju na svježem zraku među bakinim cvijećem.

Dvorište nudi brojne mogućnosti, a istovremeno sigurnost. Sve imate okupljeno na jednome mjestu – hranu, piće flastere, rekvizite za zabavu, unuke, a i svoju privatnost. Besplatna opcija za one koji su željni unucima priuštiti nešto novo ili ih odvesti na druženje na otvorenom.

Vrtna zabava

Zvuči profinjeno, no vaše će unuke zasigurno oduševiti i najskromnija verzija vrtne zabave – primjerice, piknik na travi ispred vašeg doma. Potrebna vam je samo deka i košara puna voća – zdravlje i zabava u jednom. Usput, s mlađim unucima možete učiti vrste voća.

Starije potomke možete poučiti zanatu i prenijeti na njih znanje koje ste stekli radeći u vrtu tijekom života. Sigurno ih zanima što su pesticidi, što ide u kompost, kako se radi ajvar ili što znači prekopavanje.

Igranje uloga i društvenih igara

Unuci i unuke vole glumiti doktorice, frizere i cvjećare. Samo trebate biti spremni prepustiti se u njihove ruke. Nema osobe, osim vas, koja će im dopustiti da joj nekoliko sati uzastopno lupaju plastičnim medicinskim rekvizitom po koljenu.

Sve su igre dobrodošle. Radi generacijskih razlika među unucima, na popis smo uvrstili i društvene igre – Pictionary, Monopolly, Alias ili puzzle – sve su dobre za pamćenje i koncentraciju, kao i za međusobno upoznavanje i razumijevanje.

Čitanje

U najmlađoj dobi čitanje razvija emocionalnu inteligenciju i potiče maštu, a dijete će i upamtiti glas onoga tko mu čita te će u tu osobu imati više povjerenja negoli u ostale.

Usput, vježbate svoj vid, pamćenje, vokabular i koncentraciju.

Foto: pixabay.com

Glupiranje

Ono što je svakako zajednička karakteristika najstarijih i najmlađih članova svake obitelji jest – neozbiljnost koju si mogu dopustiti u svojim godinama.

Svaki trenutak je trenutak za zabavu, kada ste okruženi unucima – dok postavljate stol za ručak, oblikujete tijesto za kolače, pecate ribe ili izrađujete origami. Važno je samo da ste zajedno i da si međusobno pomažete kako biste ostali što dulje mladi.

Copy link
Powered by Social Snap