Zvonimir već 14 godina čeka rješenje o mirovini na koju ima pravo: ‘Vjerojatno čekaju da umrem’

Jasmina Grgurić Zanze
30. ožujka 2024.
Mirovine
A- A+

Zvonimir Rusjan zahtjev za mirovinu predao je prije 14 godina. Rješenje je umjesto mjesec ili dva čekao punih 11 godina, od 2010. do 2021. Da bi stvar bila gora, mirovinu su mu priznali samo od 2021. godine, dok mu za prethodnih deset godina nisu priznali ništa ni danas. Naime, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje izgubio je njegove dokumente. Da mu nije bilo sina Roberta završio bi, kaže, u pučkoj kuhinji. Obitelj vodi pravnu bitku, ali hoće li ovaj 80-godišnjak doživjeti pravdu?

Zvonimir Rusjan | Snimak zaslona/Provjereno Nove TV

Zvonimir Rusjan čeka mirovina već 14 godina | Snimak zaslona/Provjereno Nove TV

Zvuči nestvarno, ali Zvonimir Rusjan već 14 godina čeka rješenje o mirovini. Zahtjev za mirovinu predao je 2010. godine kada je imao 66 godina. Očekivao je rješenje u zakonskom roku od 30 do 60 dana, ali i dan danas nije dobio ono što mu pripada.

Bez sina Roberta, bio bi socijalni slučaj

Naime, Zvonimirovi dokumenti su bili zagubljeni u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO). Kada su se 2021. godine ipak pojavili, saznao je i dobru i lošu vijest. Dobra je da mu je mirovina tada konačno priznata, no teče od te 2021. godine. No, što je sa svim godinama u kojima mu pripadajuća mirovina nije isplaćena, i to zbog tuđe pogreške, pita se Zvonimir u Provjerenom Nove TV.

‘Vjerojatno oni čekaju da ja umrem da onda ne moraju dati mirovinu, a ni zaostatke’, kazao je Rusjan za Provjereno.

Bez mirovine i bilo kakvih drugih primanja preživio je zahvaljujući sinu Robertu, no pitanje je što bi bilo da nije imao takvu podršku.

– Bio bih socijalni slučaj, išao bih u pučku kuhinju. Ako bi me primili’, kaže gotovo u suzama.

Sindikat: ‘Kao da rade s krumpirima, a ne s ljudima’

Štefica Salaj iz Sindikata umirovljenika Hrvatske za Provjereno upozorava da u HZMO-u kao da ‘ne rade s ljudima, već s krumpirima’.

– Njemu se 10 godina nije isplaćivalo mirovinu, to je dug koji HZMO ima prema njemu. Treba mu revalorizirati sve te iznose s obzirom na povećanje mirovina koje ide dvaput godišnje i platiti uz zakonske zatezne kamate, smatra Salaj.

Obitelj je podnijela žalbu i cijeli slučaj vraćen je na početnu točku, no Zvonimir pita hoće li s obzirom na dob ikada dočekati kraj bitke za ono što mu pripada? U Sindikatu umirovljenika napominju da slični slučajevi – nisu rijetkost.

Da se rješenje o mirovini čeka i u redovnom postupku po šest mjeseci, portalu Mirovina.hr javilo je već nekoliko umirovljenika, o čemu smo pisali smo ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap