Vesni mirovina rasla za 18,98 eura: ‘Zakinuli su me za 13 centi, puno je to na sve umirovljenike’

Jasmina Grgurić Zanze
10. travnja 2024.
Mirovine
A- A+

Umirovljenica Vesna poslala nam je izračun svoje mirovine nakon siječanjskog usklađivanja koje je isplaćeno ovih dana s razlikom za prethodne mjesece. Mirovina joj je prije usklađivanja iznosila 455,98, a sada 474,96. Razlika je 18,98 eura mjesečno, a prema izračunu postotka usklađivanja od 4,19 posto trebala je dobiti 19,11 eura. Zakinuta je, kaže, za 13 centi. Naime, realno usklađivanje iznosi manje od obećanog, 4,16 posto. Za sve je kriva metoda obračuna na dvije decimale, a razlika u iznosu je velika kada se uzmu u obzir svi umirovljenici.

Kovanice eura u rukama

Foto: mirovina.hr

Umirovljenicima su ovih dana isplaćene uvećane mirovine za ožujak s razlikom za siječanj i veljaču. Rezultat je to redovnog siječanjskog usklađivanja koje prema odluci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje iznosi 4,19 posto. Tolika stopa rezultat je promjena indeksa potrošačkih cijena i prosječne plaće u drugoj polovici 2023. godine koja se komparira s prvih šest mjeseci iste godine. Ipak, umirovljenici nisu dobili 4,19 posto više, nego 4,16 posto više, na što nas je ovih dana upozorio i ekonomski analitičar Željko Šemper, o čemu smo pisali ovdje.

Umirovljenica Vesna: ‘Smatram da je riječ o krađi’

S novim izračunom mirovine nakon siječanjskog usklađivanja obratila nam se i razočarana umirovljenica Vesna. Na njezinom primjeru vidljivo je da se dogodilo upravo to na što je upozorio Šemper.

– Mirovina mi je prije usklađivanja iznosila 455,98. Prema novom izračunu, sada je 474,96. To je 18,98 eura više, a prema izračunu od 4,19 posto trebala sam dobiti 19,11 eura, odnosno 19,10 eura ako ne zaokružuju. Smatram da je riječ o krađi, jer iako 13 centi ne čini puno za jednog umirovljenika, na sve nas riječ je o ogromnom iznosu, kaže Vesna.

Šemper objasnio razliku u postocima usklađivanja

Željko Šemper u prvom planu, novci u pozadini
Stigle veće mirovine, Šemper upozorava: 'Rast je manji od obećanog, šteta je 2,5 milijuna eura'

Podsjetimo, razlog zašto umirovljenici nisu dobili povećanje za obećanih 4,19 posto, nego 4,16 posto je taj što se usklađivanje računa na dvije decimale, umjesto na četiri. Ovom naizgled banalnom razlikom šteta svih umirovljenika, prema Šemperovoj računici, iznosi 2,5 milijuna eura.

– Upravno vijeće HZMO-a donijelo je Odluku o usklađivanju mirovina od 4,19 %, sada svaki umirovljenik može vidjeti da mu je mirovina od 1. siječnja 2024. usklađena s 4,16 %. Problem je kod izračuna nove aktualne vrijednosti mirovine, jer se ne izračunava na četiri decimale, već samo na dvije. Ako je treća decimala manja od pet, usklađivanje je na štetu umirovljenika, a ako je pet ili veća onda je u korist umirovljenika. Od 1. srpnja 2023. postotak usklađivanja je bio 8,42 %, a stvarno je usklađeno s 8,38 %. Od 1. siječnja 2023. umjesto 5,37 % je usklađeno s 5,33 %. Samo na ovom usklađivanju šteta svih umirovljenika iznosi 2,5 milijuna eura, kazao nam je tada Šemper.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap