Umirovljenici o Vladinim obećanjima: ‘Izbori su prošli pa više nismo u prvom planu’

Jasmina Grgurić Zanze
10. srpnja 2024.
Mirovine
A- A+

Kada će Vlada ispuniti svoja tri predizborna obećanja, pitali smo i nadležno ministarstvo i umirovljenike. Iz Vlade su oprezni s rokovima, podsjećajući tek da se sve to ionako nalazi u programu od 2024. do 2028. Vjeruju li da će obećanja biti ostvarena, pitali smo i umirovljenike. Od njih više od 8.000, čak 62 posto ne vjeruje u realizaciju. Milivoj Špika pak smatra da nijedno od tri obećanja; staž za majke, nova formula usklađivanja i trajni dodatak, ne rješavaju problem malih mirovina.

Ilustracija | Unsplash

Ilustracija | Unsplash

Vlada je još umirovljenicima obećala tri stvari; trajni dodatak na mirovinu, dodatnih godinu dana staža po djetetu te novu formulu usklađivanja mirovina. Ništa od toga još uvijek nije ispunjeno, a kada će biti, i te kako zanima umirovljenike. Iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za Mirovina.hr su rekli da se sve to nalazi u Programu Vlade RH od 2024. do 2028. o čemu smo pisali ovdje. Da umirovljenike i te kako zanima kada će Vladina predizborna obećanja biti ispunjena, potvrđuje i anketa našeg portala u kojoj je sudjelovalo više od 8.000 čitatelja.

Više od 62 posto anketiranih ne vjeruje u realizaciju

Andrej Plenković i euri u pozadini
Kada će Vlada ispuniti svoja tri obećanja umirovljenicima: Evo što kažu iz Ministarstva

Umirovljenike smo pitali vjeruju li da će nova Vlada ispuniti obećanja umirovljenicima, a većina njih prilično je skeptična. Tako oko 62 posto anketiranih uopće ne vjeruje u realizaciju, smatrajući da su izrečena obećanja bile samo predizborne floskule. Oko 16 posto ipak vjeruje, misleći kako je samo pitanje vremena. Oko devet posto mišljenja je da će Vlada ispuniti obećano, jer mora, svjesna da kasni s realizacijom zakonskih izmjena u korist umirovljenika. Oko 12 posto anketiranih kaže da ne zna i da se ne nada ničemu.

Ova tema očekivano je izazvala i brojne reakcije na našoj Facebook stranici. Osim što traže ukidanje doživotne penalizacije prijevremenih mirovina u svojim komentarima, umirovljenici nisu zaboravili ni neispunjena obećanja iz prethodnih mandata.

– Na početku prošlog mandata AP je obećao 60 % prosječne mirovine u prosječnoj plaći RH, što nije ispunio, a neki pored toga dali su mu opet glas na izborima. Sada ponovo obećava to isto, u što samo budale mogu vjerovati, smatra Josip.

Rezultati ankete portala Mirovina.hr

Rezultati ankete portala Mirovina.hr

Špika: ‘Ova tri obećanja ne rješavaju male mirovine’

Umirovljenica Dušanka upozorava da su izbori prošli pa umirovljenici sada više nisu u prvom planu. Smatra da su za prosjek mirovina, o kojima većina može samo sanjati, zaslužni oni povlašteni, koji zadovoljno šute, a ostali ako požive mogu reći svoje na idućim izborima. S komentarom se javio i koordinator političke platforme ‘Umirovljenici zajedno’ Milivoj Špika.

– Sva tri obećanja Vlade ne rješavaju temeljni problem velike većine umirovljenika, odnosno problem malih mirovina. Usklađenje mirovina s današnjih 70:30 povećati na 85:15 umjesto na 100 % i dalje samo garantira realno zaostajanje mirovina s rastom inflacije i plaća. Stalni dodatak na mirovinu nije ništa drugo doli novi paket pomoći, jer će broj siromašnih umirovljenika uz navedene mjere 2024-2028. i dalje samo rasti. Dodatak na staž od godine po svakom djetetu će u kontekstu malih mirovina i rastućeg siromaštva umirovljenika biti pomoć malo više od one na simboličkoj razini, smatra Špika. Podsjeća i na izborne rezultate, jer je, kako kaže, 95 posto umirovljenika izabralo ostati siromašno.

Copy link
Powered by Social Snap