Ugovor između Hrvatske i Albanije radnicima donosi i bolja prava na mirovinu

Jasmina Grgurić Zanze
25. svibnja 2024.
Mirovine
A- A+

Ugovor između Hrvatske i Albanije o socijalnoj sigurnosti stupio je na snagu 1. svibnja 2024.godine. Odnosi se na obvezno zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu, obvezno mirovinsko osiguranje i novčane naknade za slučaj nezaposlenosti. Ako osiguranik ne ispunjava uvjete za mirovinu na temelju staža stečenog u Hrvatskoj, u obzir će se uzeti i razdoblja osiguranja navršena u Albaniji. Davanje iz hrvatskog osiguranja bit će određeno samo na temelju navršenih hrvatskih razdoblja osiguranja.

Potpisivanje Ugovora između Hrvatske i Albanije o socijanoj sigurnosti | Foto: HZMO

Potpisivanje Ugovora između Hrvatske i Albanije o socijanoj sigurnosti | Foto: HZMO

Ugovor između Hrvatske i Albanije o socijalnoj sigurnosti, potpisan u Zagrebu 2. listopada 2023., stupio je na snagu 1. svibnja 2024.godine, o čemu smo pisali ovdje. Ugovor se odnosi na obvezno zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu, obvezno mirovinsko osiguranje i novčane naknade za slučaj nezaposlenosti. Obuhvaća sve osobe koje su u osiguranju ili su bile u osiguranju u jednoj od država ugovornica te na uzdržavane i nadživjele članove obitelji te osobe. Osobito je važan pri ostvarivanju prava na mirovinu.

Ugovor se zasniva na načelima kao što su određivanje mjerodavnog zakonodavstva, jednako postupanje i uvažavanje činjenica (zabrana izravne i neizravne diskriminacije), zbrajanje navršenih razdoblja osiguranja, izvoz ostvarenih davanja (isplata ostvarenih davanja u drugu državu) te suradnja i razmjena podataka među nadležnim tijelima i ustanovama, kako kažu iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Potpisan ugovor o socijalnoj sigurnosti s Albanijom: Donosimo na koji će način biti definirane mirovine

– Pri određivanju prava na mirovinu primjena Ugovora je supsidijarna. Ako osiguranik ne ispunjava uvjete za ostvarivanje prava na temelju razdoblja osiguranja ostvarenih u Hrvatskoj, hrvatski će nositelj, radi ispunjavanja uvjeta za mirovinu, u obzir uzeti i razdoblja osiguranja navršena u Albaniji, ali davanje iz hrvatskog osiguranja bit će određeno samo na temelju navršenih hrvatskih razdoblja osiguranja (pravo na razmjerni dio mirovine). Radi ispunjenja uvjeta za mirovinu, Ugovorom je predviđena i mogućnost pribrajanja razdoblja osiguranja navršenih u trećim državama, kažu iz HZMO-a.

Na poziv i u organizaciji Zavoda za socijalnu sigurnost Albanije, u Tirani su 7. i 8. svibnja 2024. održani prvi razgovori tijela za vezu Republike Hrvatske i Republike Albanije, na kojima su sudjelovali predstavnici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Razgovori su protekli radno i u prijateljskoj atmosferi, usuglašeni su i dogovoreni postupci te tiskanice za razmjenu podataka neophodne za primjenu Ugovora, dodaju iz Zavoda za mirovinsko osiguranje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap