Susjede čeka ogromno usklađivanje mirovina: No, hoće li im to biti dovoljno za preživljavanje?

Milan Dalmacija
18. ožujka 2023.
Mirovine
A- A+

Prve procjene Zavoda PIO Federacije BiH govore o usklađivanju mirovina za travanj od čak 15 posto. S druge strane, umirovljeničke udruge upozoravaju kako niti to neće biti dovoljno za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba umirovljenika te razmišljaju o traženju još jednog izvanrednog usklađivanja.

bosna sarajevo

Foto: Unsplash

Nakon što su početkom veljače, odlukom Vlade, mirovine u Federaciji Bosne i Hercegovine povećane za 11,1 posto, zakonski uređeno usklađivanje mirovina našim bi susjedima moglo donijeti još i više. Naime, iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje najavljuju kako bi ono moglo iznositi oko 15 posto, prenosi portal Slobodna Bosna.

Usklađivanje od 15 posto?

Mirovine u Federaciji BiH ponovno će rasti: Za proljeće najavljeno još jedno povećanje

Usklađivanje se u FBiH provodi sličnom formulom kao i u Hrvatskoj. No, za razliku od nas, oni uzimaju zbroj svega 50 posto stope rasta inflacije i plaća, dok je kod nas omjer 70:30 u korist stope koja je više rasla. Godišnja stopa inflacije prema Federalnom ministarstvu trgovine iznosi 17,6 posto, dok se podaci o rastu plaća još čekaju. Ranija predviđanja su bila svega četiri posto rasta mirovina.

– Petnaestog travnja ćemo znati službene podatke koliko će to biti. Očekivanja su da to bude 15 posto pa će se onda početkom petog mjeseca, kad bude isplata mirovina za travanj, isplatiti uvećane mirovine za travanj i razlike za ova prva tri mjeseca u odnosu na akontacijski usklađene mirovine i redovite mirovine, rekao je glasnogovornik Zavoda PIO, Tomislav Kvesić.

Hoće li to biti dovoljno?

U Savezu udruženja penzionera FBiH ističu da će već u lipnju zatražiti novo izvanredno usklađivanje mirovina, jer umirovljenici neće moći preživjeti daljnji rast potrošačkih cijena. Komentirali su i najave o redovitom 15-postotnom usklađenju.

– Iskreno govoreći, na prvi pogled čini se da je to veliki postotak. Međutim, kako divljaju cijene i kako hara inflacija, to je prema našoj ocjeni nedovoljno i daleko je od toga da može podmiriti elementarne potrebe umirovljenika, rekao je Redžo Mehić iz Udruženja penzionera u FBiH.

Najniža mirovina trenutno iznosi 495 konvertibilnih maraka (252,55 eura), zajamčena je 590 KM (301,02 eura), a prosječna mirovina iznosi 690 maraka (352,04 eura). Kako se kreću mirovine u drugim susjednim zemljama možete pogledati ovdje.

bosna sarajevo
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap