Stručnjaci se zalažu da se kod usklađivanja mirovina isplati više onima koji imaju manje

Jasmina Grgurić Zanze
4. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Druga panel rasprava o mirovinskom sustavu u organizaciji HSU-a bila je posvećena mirovinskim fondovima. Ipak, naglasak je stavljen na aktualno usklađivanje mirovina i isplatu dodataka. Stručnjaci se slažu da umirovljenici koji imaju manje trebaju dobiti više, a to bi se postiglo uvođenjem registra stanovništva o imovini i dohocima. Na panelu su sudjelovali znanstvenici Ivana Vukorepa, Mladen Vedriš i Vedrana Pribičević.

HSU panel o mirovinskom sustavu | HSU

Panel o mirovinskom sustavu | HSU

Ono što je pravedno za socijalni sustav, ne znači nužno da je i za mirovinski sustav. Upravo je ova kolizija bila tema i druge panel rasprave o mirovinskom sustavu u organizaciji Hrvatske stranke umirovljenika (HSU). O tome su u prosincu već raspravljali stručnjaci Andrej Grubišić, Ljubo Jurčić i Ante Škember, o čemu smo pisali ovdje. Ovoga puta, panel je u prostorijama HSU-a okupio znanstvenike Ivanu Vukorepu, Mladena Vedriša i Vedranu Pribičević.

Isplata ‘svima jednako’ dobra je socijalno, ali…

Koliko će mirovine rasti siječanjskim usklađivanjem izračunao je i HSU

– O mirovinskom sustavu danas govore mnogi, a među njima i značajan broj neznalica, rekao je na početku panela predsjednik HSU-a Veselko Gabričević.

Upravo zato i organiziraju panele, a ovoga puta u dvosatnoj su se raspravi bavili problematikom mirovinskih fondova. Pritom ipak nije bilo moguće zaobići aktualno usklađivanje mirovine i isplatu dodataka, odnosno takozvane trinaeste mirovine.

O linearnoj isplati dodatka na mirovinu i usklađivanju mirovina prof. dr. Mladen Vedriš u socijalnom smislu misli sve najbolje, no u pogledu funkcioniranja mirovinskog sustava nije tako. Tijekom rasprave naglasio je važnost kapaciteta ekonomskog stvaranja u odnosu realiziranja realnih mirovina.

Odijeliti siromašne od nesiromašnih i isplatiti im više

Prof. dr. Ivana Vukorepa smatra da bi usklađivanje mirovina trebalo ići u postotku, a s njom se složila i prof. dr Vedrana Pribičević. Pri tome je dodala da je potreban registar stanovništva o imovini i dohodcima.

– Tako bi se odijelilo siromašne od nesiromašnih i time više isplatilo siromašnima, naglasila je prof. dr. Pribičević.

Na panelu su se složili da je sadašnji mirovinski tzv. Bismarckov sustav potrebno iz temelja promijeniti i prilagoditi 21 stoljeću. Pri tome je vrlo loše često interveniranje u sustav, jer uvijek će jedan dio umirovljenika biti oštećen, a nejednakost i nepravda sve izraženiji. Iz HSU-a su za kraj poručili da će nastaviti s organizacijom panela, jer na mirovine sutra treba misliti – već danas.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap