Koliko će mirovine rasti siječanjskim usklađivanjem izračunao je i HSU

Jasmina Grgurić Zanze
23. siječnja 2024.
Mirovine
A- A+

Nakon Željka Šempera, privremeni izračun siječanjskog usklađivanja mirovina ponudio je i HSU. Premda još uvijek nije poznat podatak o prosječnoj plaći za prosinac, iz Hrvatske stranke umirovljenika izračunali su da će mirovine rasti 4,84 posto, što je tek mrvicu povoljnije od Šemperove računice. Prema tome, vrijednost mirovine po godini staža trebala bi porasti na 12,43 eura.

Ilustracija (Pixabay)

Nakon što je ekonomski analitičar Željko Šemper, nekadašnji član HSU-a, krajem prošloga tjedna prvi objavio koliko bi siječanjskim usklađivanjem trebale rasti mirovine, svoj privremeni izračun ponudila je i Hrvatska stranka umirovljenika. Dok je Šemper izračunao da bi mirovine trebale rasti 4,68 posto, o čemu smo pisali ovdje, HSU-ova računica usklađivanja mirovina prema trenutno dostupnim podacima o kretanju indeksa cijena i plaća u prethodnom polugodištu iznosi 4,84 posto.

Cijene za 2,98 posto veće nego u prvih šest mjeseci

Željko Šemper u prvom planu, novci u pozadini
Umirovljenici, stiže usklađivanje mirovina: Evo koliko će iznositi prema prvom izračunu

– Prije nego što saznamo službene podatke za prosječnu mjesečnu bruto plaću u prosincu, ekonomski stručnjaci Hrvatske stranke umirovljenika izradili su privremeni izračun postotka usklađivanja mirovina koji će se početi primjenjivati od siječnja ove godine, kažu iz HSU.

Tako su prema podacima Državnog zavoda za statistiku prikazali promjenu indeksa potrošačkih cijena za prvih šest mjeseci prošle godine, a koji u prosjeku iznosi 123,78 mjesečno.

– Prosječni indeks potrošačkih cijena u drugom polugodištu bio je 127,47 mjesečno. Dakle, cijene su u drugom polugodištu 2023. godine bile za 2,98 % (127,47/123,78) veće nego u prethodnom polugodištu, izračunali su u HSU.

HSU: Nova aktualna vrijednost mirovine 12,43 eura

Iz podataka je vidljivo da je rast cijena usporio u posljednjih šest mjeseci pa su tako cijene u studenom i prosincu bile niže u odnosu na prethodno polugodište.

– Prosječna mjesečna bruto plaća u prvom polugodištu 2023. godine bila je 1.546 eura, a u drugom 1.633,17 eura, uz pretpostavku da će za prosinac iznositi 1.700 eura ili za 5,64% više nego u prvom polugodištu, kažu iz HSU-a.

Prema njihovoj računici, stopa usklađenja aktualne vrijednosti mirovine po novom će iznositi 4,84% (0,7 x 5,64 + 0,3 x 2,98), a nova vrijednost mirovine po godini staža 12,43 eura.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap