Stiže dodatak u ožujku: Morate se prijaviti do kraja veljače, a to možete učiniti i online

Jasmina Grgurić Zanze
17. siječnja 2024.
Mirovine
A- A+

Vladinu ‘božićnicu’ od 50 do 160 eura dobilo je više od 700.000 umirovljenika čija mirovina ne prelazi 840 eura. Ipak, isplatu ovog dodatka čekaju još uvijek umirovljenici s inozemnim elementom. Kako bi dobili jednokratno novčano primanje, moraju se prijaviti do kraja veljače, a to mogu učiniti i putem online obrasca. Pritom moraju ispuniti tiskanicu i dostaviti dokaz o visini mirovine za prosinac.

Novčanice eura u raznim apoenima

Euro | Foto: mirovina.hr

Posljednje jednokratno novčano primanje zbog ublažavanja posljedica rasta troškova života Vlada je umirovljenicima isplatila u prosincu, o čemu smo pisali ovdje. Isplatu još čekaju umirovljenici s inozemnim mirovinama i stažem. Kako bi dobili dodatak na mirovinu u ožujku moraju se, za razliku od ostalih, prijaviti do kraja veljače. To mogu učiniti i putem online obrasca od danas dostupnog na stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Dodatak u iznosu od 50 do 160 eura dobit će svi umirovljenici čija mirovina ne prelazi 840 eura.

Dokaz o visini mirovine i popunjena tiskanica

Novčanice eura u rukama
Ako niste dobili najnoviji dodatak Vlade, za to postoji opravdani razlog

Dokaz o visini inozemne mirovine za prosinac 2023. moraju dostaviti korisnici hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, zatim korisnici samo inozemne mirovine, ali i korisnici hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu. Online obrazac dostupan je na ovoj poveznici.

Dokaz može biti  potvrda banke iz koje se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za prosinac 2023. ili izvadak iz bankovnog računa. Jedan od ta dva dokaza treba dostaviti HZMO-u do 29. veljače 2024. Osim putem online obrasca, dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti područnoj jedinici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema mjestu prebivališta, poštom ili osobno. Uz to, treba imati popunjenu Tiskanicu za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a na ovoj poveznici.

Uvjet je i najmanje tri mjeseca prebivališta u Hrvatskoj

Korisnici mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na inozemnu mirovinu, na Tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine ili online obrascu trebaju označiti polje ‘izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu’, poručuju iz HZMO-a. Korisnici samo inozemne mirovine, uz dokaz trebaju dostaviti i broj transakcijskog računa u banci u Hrvatskoj.

Za korisnike inozemne mirovine, dodatni uvjet za isplatu dodatka je i prebivalište u Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja odluke Vlade o isplati jednokratnog novčanog primanja. Uvjet je i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun otvoren u poslovnoj banci u Hrvatskoj.

Jednokratno novčano primanje bit će isplaćeno najkasnije u ožujku 2024. godine, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni, zaključili su iz HZMO-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap