Redateljica Irena Ščurić nakon 38 godina radnog staža nema pravo na mirovinu i zdravstveno osiguranje

Jasmina Grgurić Zanze
13. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Zbog bizarnog propusta javnog bilježnika, koji je 2021. nije odjavio kao direktoricu firme, redateljica Irena Ščurić nije mogla otići u mirovinu u srpnju prošle godine nakon 38 godina rada. Naime, na Trgovačkom sudu i dalje piše da je direktorica. Jedini tko je može odjaviti je njezin javni bilježnik, ali on je u međuvremenu otišao – u mirovinu. Dok ne riješi svoj slučaj, nema pravo ni na mirovinu ni na zdravstveno osiguranje.

Redateljica Irena Ščurić ostala bez mirovine | Snimak zaslona: Trend Medij

Redateljica Irena Ščurić ostala bez mirovine | Snimak zaslona: Trend Medij

Redateljica Irena Ščurić s 38 godina radnog staža nema pravo na mirovinu i zdravstveno osiguranje zbog, kako ističe, nemara javnog bilježnika i nerazumijevanja hrvatske birokracije.

Njezin javni bilježnik na Trgovačkom sudu nije ju, kaže, odjavio kao direktoricu tvrtke Top Mag kad je to trebalo. Bilježnik je u međuvremenu otišao u mirovinu te zbog toga Ščurić na Trgovačkom sudu više ne može biti odjavljena s datumom kad je otišla u mirovinu. Dodaje kako je samo javni bilježnik može odjaviti s mjesta direktorice, ali i da sad cijeli državni aparat pere ruke. Naime, prestala je biti direktorica 1. siječnja 2021. kad je otišla u samostalne umjetnike. Zahtjev da je se na Trgovačkom sudu odjavi s mjesta direktorice i da se uvede novi direktor podnijela je 18. siječnja iste te godine kod bilježnika.

‘Dok me bilježnik ne odjavi, ne mogu dobiti mirovinu’

stariji gospodin
Nakon 43 godine rada, Ivica rješenje o mirovini čeka već pola godine: 'Od čega da živim?'

– Država me 2023. godine poslala u mirovinu s danom kad sam imala puni radni staž i pune godine rada, to jest 19. srpnja prošle godine. Rješenje o mirovini nije stizalo. Nakon upita zašto nema rješenja, početkom listopada dobila sam dopis da ne mogu dobiti rješenje jer na Trgovačkom sudu stoji da sam direktorica. I dok je tamo tako, nema rješenja. Poslala sam im sve podatke o odjavi na Mirovinskom, prijavi novog direktora i odlasku kod bilježnika (uz njegove podatke), na što su odgovorili da to sve znaju, no dok me bilježnik ne odjavi na Trgovačkom sudu, ne mogu mi izdati rješenje o mirovini. Najveći problem je nastao kad je i javni bilježnik otišao u mirovinu, a ostavio je nedovršen posao za sobom koji, po svima, samo on može riješiti, rekla je redateljica Ščurić za index.hr.

Općinski građanski sud u Zagrebu ne može provesti njezin zahtjev da se provede upis, jer je javni bilježnik otišao u mirovinu, a očito je iza sebe ostavio nedovršene poslove koje, prema tumačenju državnih službi, samo on ima ovlasti provesti. Naime, ako osoba ne regulira svoj status pri nadležnom trgovačkom sudu prestankom rada u trgovačkom društvu, ona se i dalje smatra obveznikom plaćanja mirovinskog osiguranja, što znači da ne može dobiti mirovinu.

Novi direktor je dobivao plaću i to se vidi u sustavu

Redateljica ima opciju čitav proces započeti iznova, tri godine nakon što javni bilježnik nije odradio svoj posao.

umjetnici
Samostalni umjetnici imaju drastično manje mirovine, u Saboru odbili povećanje, a iz Ministarstva najavljuju promjene

– No onda ću biti oštećena trostruko, jer ne samo da ću morati ponovo platiti bilježnika za nove, a zapravo stare, ali neobrađene radnje nego ću morati i državi platiti davanja za sve vrijeme koje sam tobože do sada bila direktorica, makar je plaću dobivao novi direktor i to imaju na Poreznoj upravi i Mirovinskom gdje je sve isto prijavljeno. A tko zna kad bih i bih li uopće sve to uspjela. Kako to da državni službenici mogu biti oslobođeni svih obaveza i dužnosti koje nisu odradili, a obični građanin, radi kojeg birokracija i državni aparat postoji i koji taj državni aparat i plaća cijeli radni vijek, može postati ‘nogometna lopta’ koju se nabacuje po institucijama, gdje se nitko ne osjeća odgovornim za ono što ne štima, pita se Irena Ščurić, a piše index.hr.

Copy link
Powered by Social Snap