Razlika čak 426 eura: Mirovinu se više isplati zaraditi u Austriji, nego u Njemačkoj

Jasmina Grgurić Zanze
12. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Zaraditi za mirovinu daleko se više isplati u Austriji, nego u popularnoj Njemačkoj. Razlika u prosječnoj mirovini veća je za oko 400 eura, ali ova dva mirovinska sustava razlikuju se po brojnim parametrima. Ipak, računica je jasna pa tako prosječna austrijska mirovina iznosi nemalih 1.480 eura, a njemačka 1.054 eura.

novac euro i dolar

Foto: Unsplash

Prema izračunu mirovine, čini se kako je isplativije raditi u Austriji, nego u ‘razvikanoj’ Njemačkoj. Naime, austrijske mirovine u prosjeku su 426 eura veće. Potvrđuje to izvješće Znanstvene službe Bundestaga, koje je naručio bivši supredsjednik ljevičarske parlamentarne skupine Dietmar.

Prosječna austrijska mirovina 1.480 eura

– Prema izvješću, umirovljenici u Austriji primali su prosječnu starosnu mirovinu od 1.480 eura 2022. godine, dok je prosječna mirovina u Njemačkoj iznosila 1.054 eura mjesečno, navodi Die Linke.

Usto, mirovina se u Austriji isplaćuje 14 puta godišnje zahvaljujući posebnim uplatama. Njemačko mirovinsko osiguranje (DRV) ističe da se njemački i austrijski mirovinski zakon razlikuju ne samo u pogledu visine naknada, već i u brojnim drugim karakteristikama. Smatraju da je, stoga, uspoređivanje ovih dvaju sustava u najmanju ruku problematično, piše fenix-magazin.de.

Dva sustava koja se razlikuju po brojnim parametrima

Njemačka mirovina ne može biti ispod 563 eura, ljudi u Hrvatskoj za to rade 40 godina

Jedna od razlika je i ta da se u Njemačkoj u mirovinu može već s pet godina radnog staža, dok je u Austriji potrebno 15 godina raditi. Tako postoji minimalna njemačka mirovina za one koji su bili osigurani svega nekoliko godina, što ruši prosjek. Također, u prikazu mirovina u Austriji uključen je i dio onih koji i dalje rade.

Austrija ima i više stope doprinosa za mirovinsko osiguranje. S druge strane, Njemačka ima nižu penalizaciju prijevremenog umirovljenja, ali i viši dodatak za kasniji odlazak u mirovinu. U Njemačkoj su veći i doprinosi za zdravstveno osiguranje, a oporezivanje mirovina je djelomično, dok se u Austriji mirovine oporezuju u potpunosti. Njemačka ima i nižu stopu poreza. Kako bi ostvarili veće mirovine, njemačke socijalne udruge traže veće uplate za zaposlene u obavezno mirovinsko osiguranje.

Kako izgleda prosječna hrvatska mirovina kada se usporedi s onom najnižom u Njemačkoj, pisali smo ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap