Otpušten šef jednog od najvećih mirovinskih fondova: Ulaganjem izgubio preko dvije milijarde dolara

Matej Markovinović
12. travnja 2023.
Mirovine
A- A+

Magnus Billing nije više glavni izvršni direktor Alecte, najvećeg švedskog mirovinskog fonda. Otpušten je nakon što je fond izgubio oko dvije milijarde dolara zbog ulaganja u nekoliko američkih banaka, uključujući i nedavno propali Silicon Valley Bank.

novac euro i dolar

Foto: Unsplash

Najveći švedski mirovinski fond Alecta, otpustio je svog glavnog izvršnog direktora, Magnusa Billinga, nakon gubitka oko dvije milijarde dolara zbog ulaganja u nekoliko američkih banaka, među kojima je i sada već propali Silicon Valley Bank.

– Gubici su ozbiljno narušili povjerenje u Alectino upravljanje imovinom. Uprava je zaključila da Alecti treba novo vodstvo kako bi se provele potrebne promjene unutar upravljanja imovinom i ponovno uspostavilo povjerenje, objašnjavaju iz Alecte.

raiffeisen mirovinski fondovi
Evo još jednoga: Švedski mirovinski fond Alecta ulagao u propale američke banke i izgubio više od milijardu dolara

Kako prenosi Reuters, dok Alecta ne nađe novog izvršnog direktora, tvrtku će voditi Billingova zamjenica Katarina Thorslund. Usprkos velikim gubicima, iz Alecte kažu da oni neće imati utjecaj na štednju korisnika njihovog mirovinskog fonda.

Podsjetimo, spomenuti Silicon Valley Bank bila je najveća banka koja je propala od financijske krize 2008. godine. Riječ je, naime, o banci koju su rado birale mnogobrojne start up tvrtke iz Kalifornije. Tamošnji regulatori zatvorili su je početkom ožujka, što je izazvalo poremećaj na tržištu i u cjelokupnom bankarskom sektoru.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap