‘Ono što obećavaju drugi je rizično’: Mladi političar objasnio zašto ne bi podizao mirovine

Milan Dalmacija
12. rujna 2023.
Mirovine
A- A+

Predsjednik Fokusa Davor Nađi objasnio je po kojem principu bi se punio zamišljeni Fond za stabilizaciju mirovinskog sustava. Za razliku od drugih, on nije obećao rast mirovina, što je opravdao činjenicom da predloženom modelu treba više vremena ‘za manifestaciju’, ali i potencijalnom recesijom.

Davor Nađi | Foto: Facebook/Davor Nađi

Stranka Fokus nedavno je predstavila vlastitu viziju budućeg mirovinskog sustava, ali i prijedlog kako ga učiniti održivim. Predsjednik te stranke, Davor Nađi dodatno je pojasnio kako vidi mirovinski sustav u budućnosti.

On, za razliku od ostalih koji nude rješenja kako povećati mirovine u sljedeće četiri godine, smatra da je potrebno smanjiti davanja u prvom, a povećati u drugom stupu.

– Trenutno imamo situaciju da nam je gospodarska slika takva da je inflacija tolika da i plaće rastu pa se više ulaže u mirovinski sustav. To je neodrživo i kroz nekoliko godina će sve nestati pa bismo mogli biti u problemu da nećemo imati za mirovine. Lijepo je obećati da treba podignuti mirovine, ali kako, odakle ih platiti, upitao se Nađi u razgovoru za N1.

Dulje vrijeme manifestiranja

Nižu se obećanja umirovljenicima: Fokus želi osnovati poseban fond, a zatim provesti mirovinsku reformu

Naime, u Fokusu predlažu smanjenje stope doprinosa za prvi stup s 15 na 13 posto, dok bi se istodobno povećala izdvajanja za drugi stup s pet na sedam posto. Prije toga predlažu osnivanje Fonda za stabilizaciju mirovinskog sustava. Nađi je pojasnio o čemu je riječ.

– Krenuo bi nekoliko godina prije same promjene postotaka izdvajanja za prvi i drugi stup kako bi se punio do određene razine, recimo dva do tri posto BDP-a, da bi mogao kompenzirati u slučaju manjih prinosa od doprinosa ili u slučaju recesije. Punio bi se od dobiti HNB-a, od vlastite štednje iz drugog stupa i postotka prihoda od PDV-a i poreza na dobit s fokusom na prethodne tri godine, obrazložio je predsjednik Fokusa.

Time bi, pojasnio je još u petak, “sadašnji umirovljenici imali stabilnije mirovine, a budući umirovljenici garantiranu isplatu”. No, to ne znači i povećanje mirovina izvan zakonskih okvira.

– Naš model treba puno duže vrijeme za manifestaciju. Tek bi za tri godine krenuo. Ono što obećavaju drugi je rizično jer bi mirovine mogle biti u opasnosti kod prve recesije. O toj opasnosti govorimo, zaključio je Nađi raspravu o mirovinskoj reformi.

Kontinuirano diskriminatorne mjere

Komentirao je i najave Vladinog paketa mjera. Premijer Andrej Plenković još je ranije najavio kako će on biti usmjeren siromašnijim građanima, a već se spekulira o vraćanju cijena struje za velike poduzetnike, ali i reguliranju cijena hrane na razine do 31. prosinca prošle godine, što je bila kratkotrajno uspješna mjera nakon uvođenja eura.

– Dakle, ono što je bitno jest da Vlada konstantno donosi diskriminatorne mjere. Za jedne vrijedi jedno, za druge drugo. To smo imali kod cijena goriva, kod ograničavanja cijena u trgovinama, kod rada nedjeljom. Vlada kontinuirano ima pristup koji nije dobar niti u skladu s Ustavom. Za sve bi trebala vrijediti jednaka pravila, zaključio je Davor Nađi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap