Od sada sami možete izračunati buduću mirovinu: Anonimni kalkulator nudi tri opcije izračuna

Jasmina Grgurić Zanze
5. ožujka 2024.
Mirovine
A- A+

Svaki građanin od sada može sam anonimno izračunati svoju mirovinu. Mirovinski kalkulator dostupan je na portalu Moja mirovina. Pristupiti se može i personaliziranom mirovinskom kalkulatoru s osobnim podacima svakog pojedinca iz mirovinskog osiguranja. Nude se tri opcije izračuna. Opcija A prikazuje mirovinu koju biste dobili da u ovom trenutku odete u mirovinu. Opcija B prikazuje projekciju buduće mirovine prema sadašnjim parametrima, a opcija C nudi mogućnost da pogledate različite izračune prema vašim predviđanjima plaća i radnog staža.

Stariji muškarac radi na prijenosnom računalu kod kuće.

Umirovljenik | Foto: Unsplash /
Sweet Life

Izračun mirovine od sada je dostupan svima, a da će tako biti pisali smo već ovdje. Na portalu mojamirovina.hr građanima je omogućen pristup vlastitim podacima iz mirovinskog sustava, ali i projekcija buduće mirovine. Anonimnim unosom traženih podataka putem anonimnog mirovinskog kalkulatora prikazuje se izračun projiciranog iznosa mirovinskih primanja. Isto tako, prijavom putem sustava e-Građani, uz unos propisanih vjerodajnica, omogućen je pristup personaliziranom mirovinskom kalkulatoru.

Uvid u iznos mirovine prema vašim osobnim podacima

Osiguranicima je tako omogućen uvid u projekciju iznosa njihove mirovine na temelju podataka koji se za njih vode u sustavu mirovinskog osiguranja. Tu su i dodatne projekcije budućeg iznosa mirovine na temelju promjene parametara koji utječu na visinu mirovinskih primanja i to od prvog radnog odnosa.

Kalkulator i euri
Izračun mirovine: Što je povoljnije, deset najboljih godina ili dodatak od 27 posto

– Digitalna platforma implementirana je u sklopu projekta „MOJA MIROVINA – unapređenje usluga REGOS-a na tržištu rada“ ukupne vrijednosti 7.179.749,15 eura sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 85 % koji su zajednički proveli REGOS i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), uz savjetodavnu potporu Svjetske banke. Projekcije iznosa u sklopu mirovinskog simulacijskog modela temelje se na pretpostavkama budućih kretanja, kao i na zakonodavnom okviru kojim se uređuje mirovinsko osiguranje u Hrvatskoj, kažu iz Zavoda za mirovinsko.

Jednostavnim pristupom personaliziranom mirovinskom kalkulatoru putem sustava e-Građani prikazuju se tri simulacije iznosa buduće mirovine: A, B i C.

Simulacija A: Mirovina koju biste dobili sada

Simulacija A prikazuje do sada stečena mirovinska prava i stanje mirovinske štednje. Prikazan iznos mirovine predstavlja projekciju iznosa starosne mirovine na dan izračuna, odnosno ako od dana izračuna do ostvarivanja uvjeta za mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, korisnik više ne bi radio.

Simulacija B: Projekcija buduće mirovine

Simulacija B prikazuje projekciju iznosa buduće mirovine u slučaju da će buduće plaće osiguranika do umirovljenja biti na razini sadašnje plaće. To je projekcija iznosa starosne mirovine koju će korisnik ostvariti ako će od tog trenutka do odlaska u mirovinu zadržati svoj isti sadašnji status u mirovinskom osiguranju. Ako je korisnik u tom trenutku zaposlen, pretpostavlja da će nastaviti raditi uz isti broj radnih sati i plaću koju ima u trenutku izračuna, a koja će se ubuduće povećavati po istoj stopi kao i prosječna plaća u Hrvatskoj. Isto tako, ako korisnik u tom trenutku nije zaposlen, pretpostavlja se da neće raditi do umirovljenja.

Simulacija C: Izračun prema vašim predviđanjima

hzmo Tvrtkova
Mirovinsko: "Izračun mirovine besplatan je preko e-Građani, kao i niz drugih usluga"

Simulacija C omogućava unos podataka prema slobodnom odabiru korisnika, a prikazuje se očekivani iznos mirovine u izabranoj opciji umirovljenja i budućih kretanja plaća i drugih dohodaka. Ova simulacija korisnicima omogućava uvid u utjecaj koje promjene relevantnih podataka za vrijeme trajanja radnog vijeka, poput visine plaće i dobi umirovljenja, imaju na iznos buduće mirovine. Tako osiguranici mogu od prvog radnog odnosa predvidjeti koliki učinak odluka donesena za vrijeme radnog vijeka ima na iznos budućih mirovinskih primanja te tako pravovremenim odlukama utjecati na svoju financijsku budućnost i iznos svoje buduće mirovine.

Građani mogu osobno u jednom od četiri Mirovinska informativna centra u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku isprobati rad portala i informirati se o svojoj budućoj mirovini uz stručnu podršku zaposlenika HZMO-a i REGOS-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap