Novi umirovljenici: Najmanji broj osoba otišlo u mirovinu u odnosu na zadnjih pet godina

Ana Kanazir
24. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Novih korisnika koji su pravo na mirovinu stekli 2023. godine je u listopadu bilo ukupno 28.202 bez međunarodnih ugovora, što je oko 5.000 osoba manje u usporedbi s prošlom godinom u isto vrijeme. Prema vrstama mirovina, najviše osoba je tako prvi puta ostvarilo starosnu mirovinu, dok je prosječna dob s kojom su otišli u mirovinu 62 godine, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Umirovljenik u odijelu sjedi s novcima u rukama, a ispred njega je na stolu laptop

Bogati umirovljenik | Pexels

Ove je godine, zaključno s listopadom, u mirovinu otišlo ukupno 28.202 osobe bez međunarodnog ugovora, a poznato je i kako njihova prosječna mirovina iznosi 526,62 eura. Zanimljivo je kako je ovo ujedno najmanji broj novih umirovljenika u posljednjih pet godina, gledajući statističke podatke za listopad. Treba napomenuti kako u broj korisnika mirovina nisu uključeni korisnici mirovina koji su prvi put ostvarili pravo na mirovinu, a određen im je predujam (akontacija), kao niti korisnici mirovina DVO, ZOHBDR i HVO.

Starija ženska osoba vozi bicikl, u krugu psiholog Klapčić
Odlazak u mirovinu: 'Nije toliko važno prikupljanje bogatstva u novcu, već očuvanje zdravlja i socijalne mreže'

Više radnog staža, ali i veća mirovina

Umirovljenici koji su ove godine prvi puta ostvarili uvjete za odlazak u mirovinu imaju u prosjeku 62 godine, a ima ih ukupno 28.202. Točnije, u mirovinu je u listopadu prvi puta otišlo 34.939 osoba s međunarodnim ugovorima. Ukupan broj svih novih umirovljenika u listopadu iznosi 63.141 korisnika. Poznato je i kako je iznos prosječne mirovine novih umirovljenika ukupno 526,62 eura. Treba uzeti u obzir i radni staž koji za sve korisnike iznosi 31 godinu, dok novi umirovljenici iza sebe imaju nešto više od 33 godine radnog staža, prema podacima HZMO-a.

U prijevremenu starosnu mirovinu je tako otišlo 4.093 korisnika, dok je zbog stečaja poslodavca u prijevremenu mirovinu otišlo ukupno sedam osoba. Što se tiče iznosa mirovina, logično, najvišu mirovinu imaju osobe koje primaju starosnu mirovinu, a koji su dugogodišnji osiguranici. Oni u prosjeku imaju 42 godine radnog staža, a iznos mirovine im je 608,32 eura.

S druge strane novi umirovljenici koji su otišli u starosnu mirovinu imaju mirovinu od 553,88 eura i u prosjeku 32 godine radnog staža, dok oni koji  su otišli u prijevremenu mirovinu imaju 503,52 eura, ali s druge strane imaju 37 godina radnog staža, a u mirovinu su otišli u dobi od 60 godina.

Zanimljiva usporedba s prošlim godinama

Ako se ove brojke idu uspoređivati s prošlom godinom, u isto vrijeme, došlo je do znatnog pada broja novih umirovljenika. Točnije, tada je, u listopadu 2022. godine bilo 33.654 osoba koje su ostvarile pravo na mirovinu po prvi puta (bez međunarodnih ugovora), dok im je prosječna mirovina iznosila 444,16 eura. Po ovome se može vidjeti kako je sada, u 2023. godini, zaključno s listopadom, u mirovinu otišlo čak 5.452 osobe manje nego prošle godine, ali i da se prosječan iznos mirovine povećao i to zbog dva usklađivanja koja su se dogodila u ovom periodu.

U mirovinu su tada korisnici prvi puta išli s nešto više od 62 godine i s prosječnim mirovinskim stažom od 33 godine. U usporedbi sa sadašnjim podacima, nije došlo do nekih velikih promjena. Ako gledamo i ranije godine, brojka novih umirovljenika je u listopadu 2021. bila 34.938, 2020. godine ih je bilo 34.204, godinu dana ranije, odnosno 2019. godine ih je bilo 34.956 korisnika, a 2018. godine 34.699 osoba koje su prvi puta ostvarili pravo na mirovinu. Svi podaci su uzeti za mirovine bez međunarodnih ugovora.

Copy link
Powered by Social Snap