Nijemci žele više prilika za rad u starosti: ‘Stalo im je do toga da žive kvalitetno što dulje’

Jasmina Grgurić Zanze
8. lipnja 2024.
Mirovine
A- A+

Starenjem populacije brojne zemlje sve više rade na produljenju radnog vijeka. Njemačka planira poticati zaposlenike koji odluče nastaviti raditi i nakon što steknu uvjete za mirovinu. Sličan sustav ima već Hrvatska, koja takve radnike nagrađuje s 0,45 posto većom mirovinom za svaki mjesec duljeg rada. Najnovije istraživanje potvrđuje da čak 80 posto građana Njemačke smatra da starije osobe moraju imati više prilika za rad.

Ilustracija | Pexels

Ilustracija | Pexels

Populacija diljem svijeta sve je starija, a životni vijek sve dulji. Priliku za održavanje stabilnosti mirovinskog sustava, u uvjetima sve većeg broja umirovljenika, mnoge zemlje vide u njihovom radu. Mogućnost produljenja radnog odnosa nakon 65. godine postoji i u Hrvatskoj, što ipak ovisi o dobroj volji poslodavca. Takvi radnici kod odlaska u mirovinu nagrađuju se bonifikacijom od po 0,45 posto više za svaki mjesec duljeg rada, o čemu čitajte više ovdje. S druge strane, sve više umirovljenika radi na pola radnog vremena uz primanje mirovine. Krajem travnja bilo ih je gotovo 30.000, a brojka će svakako rasti u turističkoj sezoni, o čemu smo pisali ovdje. Rad u starosti podržavaju posebno Nijemci.

Sijedi umirovljenik u smeđoj jakni sjedi na klupi.
Njemačka planira uvesti mirovinski paket II: Stiže pregršt noviteta za radnike i buduće umirovljenike

Rad u starosti mirovinskom reformom predvidjela je i Njemačka. Nakon što je tamošnja Vlada krajem svibnja usvojila paket reformi mirovinskog sustava, o čemu smo pisali ovdje, ministar rada Hubertus Heil najavio je više poticaja zaposlenicima ako dobrovoljno produže radni odnos čak i kada ispune uvjete za mirovinu.

Da se s radom u starosti slaže i većina Nijemaca, potvrđuju i rezultati istraživanja koje je u srijedu objavio institut Ipsos. U istraživanju Ipsosa i hamburškog futurologa Horsta Opaschowskog, 80 posto ispitanika složilo se da u društvu s duljim očekivanim životnim vijekom, starije osobe moraju imati više prilika za rad. Prema spolu, rad u starosti podržava 82 posto žena i 78 posto muškaraca, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa), piše  Fenix-magazin.de..

Opaschowski se zalaže za to da se ljudi i u starosti osjećaju potrebnima.

– Koliko god Nijemci cijene svoj očekivani dugi životni vijek, toliko im je stalo i do očuvanja kvalitete života do starosti, rekao je hamburški futurolog.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap