Ni Njemačka nije imuna na mizeriju: Udovica prima samo 269 eura mirovine, susjedi joj nose hranu

Milan Dalmacija
24. svibnja 2023.
Mirovine
A- A+

Jedna udovica iz Njemačke, čekajući da joj mirovinsko osiguranje odobri zahtjev za mirovinsku mirovinu, preživljava od svega 269 eura invalidske mirovine. Splet životnih okolnosti, bolesti i smrti supruga, gurnuo ju je u siromaštvo koje je toliko veliko da ne može platiti stanarinu, a susjedi joj donose hranu.

euro kovanice

Euro kovanice | foto: Pixabay, vitaliy-m

Iako na ovim prostorima na sami spomen njemačkih mirovina rastu zazubice, čini se kako one više ni blizu ne odražavaju dobar životni standard kao nekada. Primjer za to dolazi iz njemačkog gradića Brombachtala u saveznoj državi Hessen. Ondje živi udovica koja mjesečno prima svega 269 eura mirovine.

Čekanje na odobrenje zahtjeva

Mitovi o njemačkim mirovinama: Evo koje ste stvari vjerojatno čuli, a nisu sasvim točne

Kako prenosi Fenix Magazin, 51-godišnjakinja bugarskog podrijetla živi od invalidske mirovine koju je zaradila nakon što je operirala tumor na mozgu, a zbog drugog tumora je jedno vrijeme bila i djelomično paralizirana. Podnijela je zahtjev za obiteljsku mirovinu nakon smrti supruga u siječnju ove godine. No, na isplatu je čekala mjesecima.

– Činim sve što je moguće, ali sam, naravno, ograničena, rekla je udovica za njemačke medije.

Do bolesti radila je u trgovini. U braku je bila 27 godina, a njen je suprug preminuo početkom godine. Bolovao je od dijabetesa i imao srčanih problema. Na njegov pogreb potrošila je 4.000 eura, odnosno 1.000 eura više nego što je on dobio za tri mjeseca.

Nema ni za stanarinu

To je udovicu dodatno financijski iscrpilo. Od trenutne mirovine ne može platiti ni stanarinu koja iznosi 400 eura. Srećom, ima dobre susjede koji joj redovito donose hranu.

Umirovljenik popravlja u svojoj radionici
U 'obećanoj zemlji' za Hrvate mirovina je 'skandalozno mala': Ipak uskoro ih očekuje 'iznenađujuće' usklađivanje

– Trenutno se moje misli vrte samo oko novca. Svakodnevica me svladava, pozitivna sam osoba, ali trenutno imam previše briga i polako me sve više hvata panika. Ako ovako ostane, ne znam kako ću preživjeti, rezignirana je 51-godišnjakinja.

Iako je uredno predala zahtjev za obiteljsku mirovinu, morala je čekati mjesecima. Tek nakon što su mediji kontaktirali Mirovinsko osiguranje Njemačke, mirovina joj je odobrena te bi uskoro trebala biti na njenom računu.

Da su njemačke mirovine “skandalozno male”, poručio je nedavno i zastupnik njemačke Ljevice, Soren Pellmann, kritizirajući model usklađivanja mirovina, ali i činjenicu da je mirovina za 40 godina rada u Njemačkoj 1.370 eura, o čemu možete čitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap