Neće svi dobiti puni iznos usklađenih mirovina: Dodatni zdravstveni doprinos obračunavat će se i u travnju

Milan Dalmacija
26. ožujka 2023.
Mirovine
A- A+

Iako se 1. travnja ukida dodatni zdravstveni doprinos, on će ipak biti obračunat na mirovine koje će u tom mjesecu biti isplaćene. Podsjetimo, tad će po prvi put na račune umirovljenika sjesti mirovine za ožujak usklađene za 5,37 posto te zaostaci za siječanj i veljaču. Doprinos se neće obračunavati tek od svibnja, odnosno isplate mirovina za travanj.

Foto: Pixabay

Od 1. travnja bi na snagu trebale stupiti izmjene Zakona o doprinosima kojima se ukida dodatni zdravstveni doprinos od jedan i tri posto na mirovine. Relikt je to kriznih mjera iz 2009. godine koje je donijela tadašnja premijerka Jadranka Kosor.

Od 1. travnja: Ukida se dodatni zdravstveni doprinos na mirovine, a profitirat će i samostalni umjetnici

Podsjetimo, dodatni zdravstveni doprinos od tri posto plaćaju umirovljenici s mirovinom iznad prosječne neto plaće u prvih osam mjeseci prethodne godine. Njima država doslovno uzme tri posto od mirovine. S druge strane, doprinos od jedan posto bili su dužni plaćati svi ostali umirovljenici, ali je tu obvezu na sebe preuzela država, što je značilo isplatu mirovina u punom iznosu, ali i povećana izdvajanja iz državnog proračuna.

U siječnju je doprinos od tri posto uzet s mirovina 32.996 osoba. Umirovljeničke su udruge punih 13 godina tražile ukidanje tog nameta, ali umirovljenici ipak moraju pričekati. Iako se dodatni zdravstveni doprinos ukida s 1. travnjem, to ne znači da će mirovine koje tada budu isplaćene biti oslobođene nameta.

– S obzirom na to da osnova osiguranja za obračun doprinosa za dodatno zdravstveno osiguranje prestaje stupanjem na snagu Zakona o izmjenama Zakona o doprinosima odnosno od 1. travnja 2023., Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje prestaje s obračunom dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje na mirovinama za travanj koje se isplaćuju u svibnju 2023., poručili su iz HZMO-a.

Treba reći da će u travnju biti isplaćene prve mirovine usklađene za 5,37 posto te zaostaci za siječanj i veljaču. No, oko 33.000 ljudi neće dobiti puni usklađeni iznos mirovine, jer će im na to ipak biti obračunat dodatni zdravstveni doprinos od tri posto. S druge strane, zbog rasta mirovina usklađivanjem, država će u travnju za doprinos od jedan posto morati izdvojiti više novca nego u ožujku.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap