Može li se s njemačkom mirovinom biti bogat? Postoji jedan kriterij koji to određuje

Milan Dalmacija
18. srpnja 2023.
Mirovine
A- A+

Da bi se netko smatrao bogatim u Njemačkoj, treba zaraditi 200 posto srednjeg dohotka svakog mjeseca. To iznosi 3.890 eura. No, u takve prihode ne spadaju mirovine, jer je po izračunu Njemačkog mirovinskog osiguranja maksimalan iznos mirovine za 45 godina rada ‘samo’ 3.141,82 eura.

Pixabay

Njemačke su mirovine po svojim iznosima primamljive, naročito gastarbajterima. No, iako do njih nije lako doći, kao što smo već pisali, čini se da je i inflacija učinila svoje. Naime, prema pojedinim statističkim pokazateljima, čak se ni primatelji najviših mirovina ne mogu smatrati bogatima, piše Fenix Magazin.

Prosječna je mirovina u Njemačkoj pretprošle godine za 40 godina staža iznosila 1.370 eura. Srpanjsko je usklađivanje na taj iznos donijelo povećanje od 4,39 posto na zapadu te 5,86 posto na istoku Njemačke. No, inflacija je samo u svibnju ove godine iznosila 6,1 posto, zbog čega mnogi smatraju da je usklađivanje zapravo samo smanjivanje razlike između prihoda i troškova.

Kriterij za bogatstvo

Radnici na gradilištu
Kako do prosječne mirovine u Njemačkoj? Uvjeti nisu laki, a pri umirovljenju slijedi iznenađenje

No, u Njemačkoj postoji poseban kriterij kojim se ljude može svrstati među bogataše. Riječ je o pragu od 200 posto srednjeg dohotka, što je već spomenute 2021. godine bilo između 3.600 i 3.900 eura, ovisno o pokazateljima koji se uzimaju u izračunu. Odmah treba napomenuti da je nemoguće ostvariti takvu mirovinu, jer se ona obračunava po skupljenim mirovinskim bodovima. Jedan bod može ostvariti osoba koja u ovom trenutku godišnje zarađuje bruto svotu od 43.142 eura.

Tko zaradi manje, imat će i manju mirovinu, a tko zaradi više imat će višu, ali samo do limita za utvrđivanje doprinosa. On od siječnja ove godine iznosi 7.300 eura mjesečno na zapadu, odnosno 7.100 eura na istoku. Na godišnjoj razini riječ je o 87.600, odnosno 85.200 eura prihoda. Za dohodak iznad te svote nije potrebno uplaćivati mirovinske doprinose.

S godišnjim bruto dohotkom koji je na limitu za utvrđivanje doprinosa moguće je ostvariti 2,03 mirovinska boda godišnje. Nakon 45 godina nakupit će se 91 bod. Na zapadu Njemačke jedinstvena je vrijednost mirovine (isto što i naš AVM) 37,60 eura. Pomnoživši to s 90 bodova, dobivamo maksimalnu bruto mirovinu od 3.240 eura.

Nije moguće dobiti maksimalnu mirovinu

No, prema Njemačkom mirovinskom osiguranju (DRV), niti takvu mirovinu nije moguće dobiti. Prema njihovim izračunima osoba koja je 45 godina uplaćivala maksimalne doprinose u zapadnoj Njemačkoj dobit će najviše 3.141,82 eura.

Da bi se netko smatrao bogatim, podsjetimo treba imati 200 posto srednjeg dohotka. Taj dohodak, prema podacima Instituta njemačkog gospodarstva u Kölnu, iznosi 1.945 eura. Dakle, da bi se netko smatrao bogatim, treba imati prihode veće od 3.890 eura mjesečno. No, umirovljenici koji primaju 1.945 eura mirovine spadaju u bogatiju polovicu ukupne populacije. Među hrvatskim umirovljenicima najbliže su tome bivši saborski zastupnici, članovi vlade, ustavni suci i državni revizor. O njihovim mirovinama možete čitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap