Mirovinski fondovi pobijedili inflaciju: Hrvatska kotira jako dobro, ali stručnjaci pozivaju na oprez

Milan Dalmacija
21. listopada 2023.
Mirovine
A- A+

Hrvatska je po pitanju mirovinskog sustava lider među zemljama srednje i istočne Europe, a stoji jako dobro i u usporedbi s ostatkom kontinenta. To pokazuju i rastu prihoda mirovinskih fondova koji je tijekom ove godine bio iznad inflacije, ali i očekivanja, zaključeno je na tradicionalnoj regionalnoj financijskoj konferenciji Izazov promjene.

Hrvatska je lider po kvaliteti mirovinskog sustava u ovom dijelu Europe što pokazuju i prinosi mirovinskih fondova iznad očekivanja | Foto: UMFO

Tradicionalna regionalna financijska konferencija Izazov promjene, u organizaciji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) i Zagrebačke burze, okupila je više od 500 sudionika iz domaće i međunarodne financijske zajednice.

Komentirajući dosadašnja kretanja na financijskim tržištima predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e, Ante Žigman istaknuo je kako je u 2023. ostvaren rast i iznad očekivanja. Rasle su sve klase financijske imovine, a posebno je bio jak oporavak na američkim dioničkim tržištima. Pritom je uslijedio i oporavak prinosa obveznih mirovinskih fondova i investicijskih fondova. Najbolje prinose očekivano su ove godine ostvarili fondovi A kategorije (13,2 posto) i time pobijedili inflaciju.

Mirovinski fondovi pokazali otpornost: Nakon lanjskog pada, prvo polugodište završili u plusu

– Očekujemo da će i fondovi B kategorije biti barem ili iznad razine inflacije (7,5 posto), a fondovi C kategorije također su dočekali oporavak (1,9 posto). To sve pokazuje da je oporavak tržišta na vidiku, izjavio je Žigman.

Povećani sistemski rizici

Ipak, prema njegovim riječima, trebamo biti oprezni. Rast kamatnih stopa, nastavak inflacije, recesija, ali i ratovi povećavaju pojedine sistemske rizike zbog čega svi europski regulatori pa i oni u Hrvatskoj posebno prate stanje financijskog sektora. Hrvatsku, pak, već pogađaju posljedice starenja stanovništva, uzrokovanog niskim natalitetom i iseljavanjem mladih.

– Iako se trendovi rasta zaposlenosti i pada nezaposlenosti nastavljaju, stopa aktivnosti participacije na tržištu rada aktivnog stanovništva je 70  posto, što je ispod europskog prosjeka od 75 posto. Očekivano trajanje života kontinuirano raste i rezultira vrlo nepovoljnom promjenom starosne strukture stanovništva. Pretpostavke su da će se u idućih 20-ak godina broj stanovništva u radnoj dobi smanjiti za oko 400.000 osoba, a taj gubitak se ne može nadomjestiti iz neaktivnog stanovništva ili demografskim pronatalitetnim politikama. On se može nadoknaditi jedino povećanjem daljnje migracije, aktiviranjem umirovljenika, produljenjem radne dobi ili automatizacijom i robotizacijom, naglasio je guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić.

Hrvatska je lider u regiji

Stavljanje novčanica eura u novčanik
Odabrani najbolji mirovinski sustavi diljem svijeta, evo gdje se nalazi Hrvatska

Na okruglom stolu pod nazivom Suvremeni trendovi u razvoju europskih mirovinskih fondova zaključeno je da Hrvatska lider među zemljama srednje i istočne Europe, a stoji jako dobro i u usporedbi s ostatkom kontinenta. Naglašeno je kako Europa ima vrlo različite mirovinske sustave kada se radi o načinu učlanjenja i isplate mirovine.

Kao zanimljiv primjer istaknuta je Nizozemska koja ima jako dobru suradnju mirovinskih fondova, tvrtki i sindikata jer je članstvo u mirovinskom fondu obvezno prema kolektivnom ugovoru, a ne zbog zakonodavnog okvira. To su prepoznali i u konzultantskoj kući Mercer proglasivši nizozemski mirovinski sustav najboljim. Kako je u tom godišnjem istraživanju prošla Hrvatska, možete pročitati ovdje. Poruka panela je da zajednički cilj svih dionika mirovinskog sustava afirmiranje dobrovoljne mirovinska štednje i uključivanje što većeg broja osoba u treći mirovinski stup.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap