Mirovine prema posebnim propisima i dalje su izuzetno visoke, a uskoro će biti i veće

Ana Kanazir
1. ožujka 2024.
Mirovine
A- A+

Mirovine prema posebnim propisima primaju određene skupine umirovljenika, odnosno ovdje spadaju osobe koje su bile djelatne vojne osobe, policijski službenici, branitelji iz Domovinskog rata, zastupnici u Saboru i članovi Vlade, ali i brojni drugi. Njihove mirovine su poprilično visoke, a ukupno ih prima 186.212 osoba koje primaju mirovine s međunarodnim ugovorima. Zastupnici u Hrvatskom saboru, članovi Vlade, suci Ustavnog suda i glavni državni revizor dobivaju najveći iznos od 1.864,42 eura. Treba napomenuti i kako im je od srpnja na mirovine vraćeno pet posto, a u isplati u veljači su dobili za još pet posto veće mirovine, što im je umanjeno zakonom 2010. godine. Jednako tako, mirovine će im se dodatno povećati u travnju zbog usklađivanja.

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura

Novac | Foto: mirovina.hr

Mirovine prema posebnim propisima su uvijek one najveće u statističkim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a u veljači im se vratilo još pet posto, što im je oduzeto još 2010. godine prema Zakonu o smanjenju mirovina određenih, o čemu smo pisali ovdje. Točnije, radi se o tome da su još 2010. godine mirovine iznad tadašnjih 3.500 kuna (464,53 eura) smanjene za 10 posto ‘povlaštenim’ umirovljenicima.

vojnik s puškom u rukama
Mirovine prema posebnim propisima povećane su za još pet posto, evo kada počinje isplata

Najviše mirovine imaju zastupnici u Saboru i članovi Vlade

Korisnici kojima su mirovine priznate prema posebnim propisima primaju jako visoke mirovine. U siječnju je ove mirovine s međunarodnim ugovorima dobilo ukupno 186.212 korisnika, dok je bilo 182.249 onih koji mirovine primaju bez međunarodnih ugovora, odnosno za manji dio staža ostvaren u Hrvatskoj.

Najveći iznos tako primaju zastupnici u Hrvatskom saboru, članovi Vlade, suci Ustavnog suda i glavni državni revizor kojima je iznos mirovine 1.864,42 eura. Nakon usklađivanja mirovina, u isplati u travnju će dobiti mirovine veće za čak 78,12 eura više pa će se raditi o iznosu od 1.942,54 eura. Više o iznosima mirovina po kategorijama možete pročitati u ovom tekstu.

Odmah iza njih su redoviti članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – HAZU s mirovinom od 1.716,58 eura. Najmanje mirovine prema posebnim propisima u iznosu od 364,42 eura primaju članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi i nacionalnoj plovidbi.

Crno-bijela fotografija na kojoj je prikazana ruka koja vraća eure u novčanik
Izračun usklađenih mirovina: Najniže rastu za oko 14 eura, a oni iz Sabora i Vlade dobivaju 78 eura više

Najviše je hrvatskih branitelja

Ipak, što se tiče broja korisnika mirovina prema posebnim propisima hrvatski branitelji iz Domovinskog rata koji su mirovinu ostvarili prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (ZOHBDR) su najbrojniji. Njih ima čak 71.529. Oni su u prosincu dobili mirovinu u iznosu od 1.046,08 eura. S povećanjem od 4,19 posto, odnosno usklađivanjem, će njihove mirovine biti veće za 43,83 eura pa će iznositi 1.089,91 euro. Treba naglasiti kako postoje i korisnici mirovina priznatih prema općim propisima, a određenih prema ZOHBDR – u iz 2017. Njihova mirovina s međunarodnim ugovorima je duplo manja i iznosi 506,44 eura, a ima ih ukupno 59.900.

Zanimljivo je kako najmanji staž od šest godina i osam mjeseci imaju pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, a njihova mirovina iznosi 583,26 eura, što je za otprilike 100 eura više od iznosa koje dobivaju korisnici starosne, invalidske i obiteljske mirovine. Za njih je mirovina u prosincu iznosila 452,74 eura.

Može se vidjeti kako su se iznosi mirovina prema posebnim propisima mijenjali kroz godine. Tako je, na primjer, iznos koji su dobivali nekadašnji zastupnici u Saboru, članovi Vlade, suci Upravnog suda i glavni državni revizori porastao s 1.299,75 eura u prosincu 2018. na sadašnji 1.864,42. Dok se broj korisnika povećao za samo 20 osoba. Cijelu tablicu možete vidjeti ispod:

korisnici prema posebnim propisima po godinama

korisnici prema posebnim propisima po godinama | Foto: Screenshot HZMO

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap