Mirovine prema posebnim propisima povećane su za još pet posto, evo kada počinje isplata

Jasmina Grgurić Zanze
26. siječnja 2024.
Mirovine
A- A+

Većina umirovljenika umirovljenih prema posebnim propisima od 2010. godine prima mirovine umanjene za deset posto. Od srpnja 2023. vraćeno im je pet posto, a od siječnja ove godine vraća im se i preostalih pet posto umanjenja. Uvećane mirovine bit će im isplaćene od veljače, potvrdili su nam iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Ilustracija: Pixabay

Zakon o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima ukinut je pa se mirovine od 1. siječnja ove godine više ne smanjuju. Većina ‘povlaštenih’ mirovina smanjivala se za deset posto. Povrat od pet posto umirovljenici su dobili od 1. srpnja prošle godine, a sada će im se vratiti preostalih pet posto pa će im mirovine ukupno biti veće za deset posto.

Isplata uvećanih mirovina počinje u veljači

– Zanima nas kad će početi povrat od pet posto na mirovinu koji je oduzet braniteljima od strane Kosorice, pitao nas je naš čitatelj, umirovljeni branitelj Damir.

Umirovljenici po posebnim propisima zakinuti: 12 godina primaju 10 posto manje mirovine

Da će uvećane mirovine za siječanj biti isplaćene umirovljenicima prema posebnim propisima u veljači, rekli su nam iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Koliki će broj korisnika točno ovo povećanje obuhvatiti te koliko će u prosjeku biti uvećane mirovine bit će poznato, kažu iz HZMO-a, nakon obrade podataka.

Podsjetimo, sporni zakon o smanjenju mirovina prema posebnim propisima za deset posto, zbog ušteda u državnom proračunu, donijela je 2010. godine premijerka Jadranka Kosor. Ipak, te mirovine nisu mogle biti niže od 3.500 kuna, odnosno 464,53 eura pa se umanjenje nije jednako provodilo za sve, jer su zaštićeni umirovljenici s nižim primanjima.

Povrat u srpnju dobilo oko 96.000 umirovljenika

euro
Povrat dijela povlaštenih mirovina: Doznali smo kad će prvih 5 posto sjesti na račune više od 96.000 ljudi

Jednako tako, od zakona o umanjenju mirovina za deset posto izuzete su bile mirovine hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i ratnih vojnih invalida, s oštećenjem organizma od 100 posto, obiteljske mirovine djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bez oba roditelja, osim sukorisničkih dijelova, zatim mirovine za umirovljene i nezaposlene radnike Istarskih ugljenokopa Tupljak te mirovine radnika profesionalno izloženih azbestu. Njima su mirovine nastavile stizati u punom iznosu, o čemu smo pisali ovdje.

Povrat od pet posto u srpnju prošle godine dobilo je oko 96.000 umirovljenika. Među njima je oko 69.500 osoba kojima je mirovina bila smanjena za 10 posto te još 26.500 onih kojima je bila limitirana na 3.500 kuna (464,53 eura).

Copy link
Powered by Social Snap