Ministar Piletić: ‘Obiteljske mirovine i povećanje najnižih mirovina su obuhvatile oko pola milijuna naših umirovljenika’

Ana Kanazir
1. veljače 2023.
Mirovine
A- A+

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić komentirao je aktualne političke teme, ali dotaknuo se i tema mirovinskog sustava i umirovljenika. Rekao je i kako se prate potrebe na terenu za beskućnike, a otkrio je i kako očekuje da će fiskalni učinak za 2023. godinu biti oko milijardu i 200.000 kuna.

piletic sabor

Foto: Marin Piletić | Youtube screenshot

Piletić je gostovao u emisiji HRT-a ‘A sada Vlada’ gdje je rekao kako su mirovine povećane, podsjetio je na mogućnost korištenja dva modela obiteljske mirovine, a dotaknuo se i teme beskućnika.

Neki će pričekati, a drugi dobiti više od 200 eura: Evo kako stoje stvari s obiteljskim mirovinama

‘Htjeli smo povećati razinu dohotka umirovljenicima’

Ministar je podsjetio kako funkcioniraju obiteljske mirovine, a napomenuo je i koja su dva modela obiteljskih mirovinama, o čemu smo više pisali ovdje. Podsjetio je i na povećanje najniže mirovine od 1. siječnja.

– Donošenjem izmjena dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju, zaista, htjeli smo povećati razinu dohotka našim umirovljenicima, posebno onima koji imaju prosječno niže mirovine. I ovdje smo se posebno fokusirali na obiteljske mirovine, rekao je Piletić. Sad će naši umirovljenici moći koristiti dio mirovine svog preminulog člana, 27 posto obiteljske mirovine. To su ta dva modela mirovina, između kojih će moći birati. Hoće li koristiti cijelu obiteljsku mirovinu povećanu za 10 posto ili će vidjeti da im je isplativije vratiti se u svoju osobnu mirovinu i koristiti svojih dodatnih 27 posto obiteljske mirovine, rekao je Piletić. Dodao je i kako očekuje da će fiskalni učinak za 2023. godinu biti oko milijardu i 200.000 kuna.

– Uz sve to s 1. siječnjem povećali smo najniže mirovine svima, znači linearno 3 posto. Te tri mjere obuhvatile su gotovo pola milijuna naših umirovljenika. Očekujemo da će fiskalni učinak za 2023. biti oko milijardu i 200.000 kuna, naglasio je Piletić.

obiteljska mirovina
Obiteljske mirovine: Za sve koji i dalje imaju nepoznanice, donosimo odgovore na najčešća pitanja

U pomaganje beskućnicima su uključeni i gradovi

Komentirao je i inflaciju i mjere Vlade, pri čemu je dodao kako je prošle godine Vlada intervenirala tri puta. Dodao je i da će po potrebi, ako će situacija zahtijevati, Vlada ponovno reagirati.

– Moramo biti svjesni da moramo povećavati razinu svih dohodaka građana, bilo da je riječ o mirovinama. To i činimo.

Ministar je pričao i o onima kojima je potrebna najveća pomoć a to su beskućnici. Točnije, rekao je kako se prate potrebe na terenu, ali i kako su u pomaganju beskućnicima uvijek uključene lokalne zajednice, gradovi i općine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap