‘Matematički neodrživo’: Umirovljenici i sindikalisti čude se tezama da manji doprinosi daju iste mirovine

Milan Dalmacija
6. svibnja 2023.
Mirovine
A- A+

Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić potvrdio je kako će se ići u smanjenje mirovinskih doprinosa, a njegov prethodnik Marko Pavić uvjerava kako se time pomaže najosjetljivijim skupinama u društvu, među kojima su i umirovljenici. No, politička platforma Umirovljenici zajedno, kao i sindikalisti upozoravaju na to da novca već sad nedostaje u mirovinskom sustavu. Matematički im je neodrživa teza da se smanjenim doprinosima mogu zadržati iste mirovine.

Platforma Umirovljenici zajedno s predsjednikom NHS-a upozorila je na štetnost smanjivanja mirovinskih doprinosa | Foto: Umirovljenici zajedno

Nakon što je ministar financija Marko Primorac obznanio plan rasterećenja poslodavaca smanjenjem davanja na plaće zaposlenika, što uključuje i smanjenje mirovinskih doprinosa, ne stišavaju se uglavnom negativne reakcije javnosti. U njegovu obranu stali su potpredsjednik Vlade, Branko Bačić, ali i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić, koji je potvrdio da će doprinosi biti smanjeni.

Nije rekao koliko će doprinosi biti niži, mada se spekulira o iznosu od dva posto. Dodao je samo da će razlika biti nadoknađena iz državnog proračuna, što se, podsjetimo, već i čini u ogromnoj mjeri, o čemu smo već pisali, a na što upozoravaju kritičari ove mjere.

Piletić je sam potvrdio kako se 61 posto isplata za mirovine pokriva doprinosima, dok 39 posto ide iz proračuna, odnosno prikupljenog PDV-a, piše novinarka Večernjeg lista, Ljubica Gatarić. Dodao je da će Vlada sve učiniti da priljev mirovinskih doprinosa ne bude narušen “u većem postotku”.

Isplate ‘ispod stola’

Nakon što je premijer Andrej Plenković rekao kako je cilj povećati plaće i zadržati mirovine, Piletićev prethodnik Marko Pavić naglasio je da Vlada ovim potezom posebno vodi brigu o onima s najmanjim primanjima, “a posebice onima koji su najranjiviji – umirovljenicima, kao i drugim skupinama”.

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura
Jednokratni dodatak ili 13. mirovina? Objavljen pregled prakse, neke europske države isplaćuju i više od 13 mirovina

– Isto tako, Vlada je uskočila građanima s paketom pomoći. Zadnji je bio 1,7 milijardi eura, a ukupno 6,1 milijarda eura uložena je u inflatorne mjere koje su omogućile građanima dva do pet puta jeftiniju struju, plin, razumnu cijenu benzina i cijeli paket socijalnih transfera, znajući da će ova kriza pogoditi najsiromašnije građane. Sada gledamo kako upravo njima omogućiti povećane plaće, rekao je Pavić u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Mnogi sumnjaju da će smanjenje poreznih davanja udobrovoljiti poslodavce da počnu isplaćivati veće plaće. Samim time, osim smanjenog upliva doprinosa, državni proračun će biti opterećeniji, drže iz političke platforme Umirovljenici zajedno, koja je o toj temi održala tiskovnu konferenciju zajedno s predstavnicima umirovljeničkih udruga i sindikata.

– Povećavanje ili davanje različitih neoporezivih dodataka na plaće samo se kratkoročno pomaže zaposlenicima, ali dugoročno odmaže jer se tako stimuliraju poduzetnici koji sve više isplaćuju “ispod stola”, što znači da je mirovinski fond na sve većem gubitku, a mirovine sve manje. To se vidi i iz činjenice da svake godine za isplatu mirovina nedostaje sve više sredstava koja se nadoknađuju iz drugih proračunskih prihoda, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever.

U sustavu već nedostaje novca

Njegov kolega iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Mladen Novosel upozorio je u razgovoru s novinarem Media Servisa Svenom Tubakom, da uplata doprinosa već i sad nije dovoljna, jer su plaće premale, pa niti mirovine ne mogu biti puno veće. Umirovljenici imaju razloga za zabrinutost, kaže on, jer samo 10 posto njih ima koristi od drugog stupa.

Crno-bijela fotografija na kojoj je prikazana ruka koja vraća eure u novčanik
Svi imaju zamjerke: Oporbi i ekonomistima smanjenje mirovinskih doprinosa ne dolazi u obzir

– U pravilu se mirovinski doprinosi uplaćuju na minimalnu plaću. Razlika koju radnici dobivaju, ne mogu naravno svi primati istu plaću, ide temeljem onih neto dozvoljenih iznosa, kroz Pravilnik o porezu na dohodak. Tu je prvi problem što se premalo novca uplaćuje u mirovinski doprinos i onda hrpa novca nedostaje za isplatu umirovljenicima. Kada bi sada još smanjili taj mirovinski doprinos, onda bi se postavilo pitanje – koja će vaša biti mirovina, ako će vam već sada mirovinski doprinos biti manji?, upozorio je Novosel.

Naglasio je da nedostaje novca u mirovinskom sustavu i da je taj manjak lako nadomjestiti u uvjetima inflacije. No, ako dođe do recesije i pada potrošnje, onda bi isplata mirovina postala problem. Mirovine se u Hrvatskoj kreću na otprilike 35 posto prosječne plaće, za razliku od inozemstva, gdje je udio mirovina u prosječnoj plaći mahom oko 50 ili 60 posto.

– Sindikat umirovljenika Hrvatske koji je dio SSSH-a ovih će dana izaći sa zahtjevom da umirovljenici prime 13. mirovinu i da im se na taj način donekle kompenziraju niske mirovine i da ta 13. mirovina, koja postoji u nizu europskih zemalja, bude taj nekakav faktor koji bi im povećao postotak. Generalno, mirovine su male i moraju biti veće, zaključio je Novosel.

Bez logike i uporišta

Iz platforme Umirovljenici zajedno tvrde da Vlada dosad nije objavila projekcije i analizu učinaka promjena u poreznom sustavu, pa tako ni smanjenja doprinosa za mirovinsko osiguranje, koje prema riječima vladajućih ne bi trebalo utjecati na iznos mirovina. Smatraju kako takvo što matematički nije održivo. Posebno ih brine to što ovo praktički znači da mirovine u Hrvatskoj nisu ni dosad ovisile o visini doprinosa, što im je neprihvatljivo, ali je, tvrde, i u suprotnosti s preporukama Europske komisije.

– Zajednički je zaključak kako nema nikakve logike, još manje uporišta u proračunu RH, u tvrdnji da se smanjivanje stope izdvajanja doprinosa za prvi mirovinski stup u budućnosti neće odraziti na mirovine, naravno u negativnom smislu. Logika nalaže da se umjesto dva posto najavljenog smanjenja stope za prvi mirovinski stup, za isti ili čak koji postotak više, doprinos zapravo treba povećati. Isto tako, nije moguće razgovarati o bilo kakvim promjenama stopa doprinosa za prvi mirovinski stup, a da se u isto vrijeme ne otvori i detaljno razmotri funkcioniranje i efekti drugog mirovinskog stupa, koji po svim pokazateljima ipak nije opravdao očekivanja radi kojih je i uveden, poručili su Umirovljenici zajedno.

Što mislite o najavljenom smanjenju mirovinskog doprinosa?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap