Korisnika nacionalne naknade za starije osobe čak 2.559 više, kreće prva isplata iznosa od 150 eura

Jasmina Grgurić Zanze
13. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Nacionalna naknada za starije osobe povećana je od siječnja sa 120 na 150 eura. Prva isplata većeg iznosa bit će u petak, 16. veljače. Osim 30 eura više, povoljniji su i uvjeti za ostvarivanje ovog prava. Najvažnije, udvostručen je prihodovni cenzus po članu obitelji na 300 eura mjesečno. To znači da ako umirovljenik prima do 600 eura mirovine, a supruga nema prihod, može postati korisnica nacionalne naknade za starije osobe. Zahvaljujući zakonskim izmjenama, broj korisnika već je u prvih mjesec dana povećan za 2.559 osoba.

Umirovljenica sjedi u javnom prijevozu | Pixabay

Starija umirovljenica | Pixabay

Nakon što su od siječnja na snazi povoljniji uvjeti za ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe, broj korisnika povećan je za čak 2.559 osoba. Ovu vrstu novčane pomoći za starije od 65 godina bez mirovine u prosincu je dobilo 7.244 korisnika, a otprilike jednak broj starijih i u siječnju. Sada će njih 9.803 za siječanj dobiti 150, umjesto dosadašnjih 120 eura.

Više od 70 posto žena među korisnicima naknade

stariji par
Supružnik ima do 599 eura mirovine, a vi nemate ništa? Dobit ćete 150 eura od države

– U petak 16. veljače 2024. počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za siječanj korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama. Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 9.803 korisnika, među kojima je 71,87 posto žena i 28,13 posto muškaraca, za što je osigurano 1.294.610 eura iz Državnog proračuna. Podsjećamo da sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe, nacionalna naknada od 1. siječnja 2024. iznosi 150 eura, obavijestili su danas iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Osim 30 eura većeg iznosa, puno povoljniji su sami uvjeti za dobivanje ove vrste novčane potpore. Najbitniji je pritom prihod kućanstva od 300 eura mjesečno po članu obitelji u prethodnoj kalendarskoj godini, o čemu smo pisali ovdje. To znači, primjerice, da ako suprug ostvaruje mirovinu do 600 eura, a supruga nema nikakvih prihoda, ona može postati korisnik nacionalne naknade i svakog mjeseca dobivati 150 eura, za što se treba prijaviti u HZMO.

Ovo su svi uvjeti koje morate ispuniti

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina, s prebivalištem u neprekidnom trajanju od 10 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva, što je osnovni uvjet.

Ostali uvjeti su:

  • da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
  • da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi dvostruki iznos nacionalne naknade za starije osobe (300,00 eura)
  • da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja, osim u slučaju pokretanja postupka za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenja ugovora.

Naknada umjesto mirovine ili socijalne pomoći

Što je isplativije, socijalna pomoć ili mirovina? Evo koliko trebate 'raditi' za novi iznos zajamčene minimalne naknade

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

– Napominjemo da se zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani, kažu iz Zavoda za mirovinsko.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap