Isplata mirovina za svibanj: Objavljen točan datum na koji bi 1,2 milijuna umirovljenika trebalo dobiti novac

Milan Dalmacija
2. lipnja 2023.
Mirovine
A- A+

Isplata mirovina za svibanj počet će u srijedu, 7. lipnja, izvijestili su iz Mirovinskog. Mi vam, pak, donosimo kratki pregled prosječnih iznosa po pojedinim kategorijama mirovina po općim propisima.

euro

Euro, | Foto: mirovina.hr

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje izvijestio je kako će isplata mirovina za svibanj na račune umirovljenika početi u srijedu, 7. lipnja.

Vrijedi podsjetiti kako je protekloga mjeseca mirovinu za travanj primio ukupno 1.227.071 umirovljenik. Prosječna je mirovina za travanj isplaćena prema Zakonu o mirovinskom osiguranju iznosila 465,09 eura (bez međunarodnih ugovora), odnosno 412,03 eura (s međunarodnim ugovorima).

Prosječni iznosi

Pregled mirovina u travnju: Iznosi su u svim kategorijama rasli, ali je zabilježeno manje umirovljenika

Prosječna starosna mirovina tijekom prošle isplate u prosjeku je iznosila 510,16 eura (bez međunarodnih ugovora) ili 437,43 eura (s međunarodnim ugovorima). Obiteljska je mirovina bila na prosjeku od 397,80 eura bez međunarodnih ugovora, odnosno 349,83 eura s međunarodnim ugovorima, dok je invalidska na razini od 343,90 eura

Najniže mirovine s međunarodnim ugovorima iznosile su prosječno 285,85 eura, dok su bez ugovora bile na razini od 313,56 eura u prosjeku. Što se, pak, tiče najviših mirovina, one su bez ugovora prosječno iznosile 1.250,60 eura, a s njima 1.190,58 eura.

Razlike među mirovinama

Podsjetimo, mirovine po međunarodnim ugovorima, isplaćuju se temeljem dogovora RH i drugih zemalja, odnosno zajedničkog ugovora o socijalnom osiguranju članica EU, kojeg je potpisala i Hrvatska. Razlika u svotama se temelji u tome što se takve mirovine isplaćuju hrvatskim državljanima koji su ostvarili pravo na mirovinu u Hrvatskoj i inozemstvu, ovisno o stažu, te stranim državljanima koji su ostvarili, sukladno svom stažu, pravo na mirovinu u Hrvatskoj. Te se mirovine u pravilu kombiniraju s mirovinama drugih zemalja u kojima su oni radili.

Dodatne informacije o isplati mirovina za svibanj mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati na infotelefonima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 01/4595-011 i 01/4595-022 i na internetskoj stranici – www.mirovinsko.hr.

Koliko bi vam značilo uvođenje 13. mirovine?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap