Inflacija u susjedstvu pada, ali MMF zahtijeva: Zaustavite rast plaća i mirovina

Milan Dalmacija
19. listopada 2023.
Mirovine
A- A+

Iako inflacija u susjednoj BiH pada iz mjeseca u mjesec, MMF je savjetovao zaustavljanje rasta plaća u javnom sektoru i mirovina kako bi se postigla fiskalna održivost. No, iz oba entiteta poručuju kako će mirovine nastaviti rasti.

Umirovljenici u Federaciji BiH | Foto: Pixabay

Inflacija je nešto manja nego proteklih mjeseci. Tako barem sugeriraju podaci Državnog zavoda za statistiku, koji govore kako su cijene potrošačkih proizvoda u rujnu bile 6,7 posto u odnosu na isti mjesec lani. Na mjesečnoj su razini, pak, cijene u rujnu više za 0,5 posto.

Bez obzira na to, Vlada je izglasala paket mjera vrijedan oko milijardu eura, koji uključuje i jednokratni dodatak za umirovljenike. Kako bi ga uspjela isplatiti, zajedno s mirovinama do kraja godine, pribjegla je rebalansu proračunu. Za sljedeću godinu najavljuju podizanje nacionalne naknade za starije osobe, ali i dijela mirovina po posebnim propisima, što se tiče povrata preostalih pet posto, ali i izmjena braniteljskog zakona.

Jačanje fiskalne održivosti

Nije samo našim političarima dobro: Parlamentarci u BiH primaju ogromne mirovine, a još i rade

Dijametralno suprotna situacija zabilježena je u susjednoj Bosni i Hercegovini. Prema podacima tamošnje središnje banke, inflacija na godišnjoj razini u srpnju je iznosila 5,2 posto u Republici Srpskoj, odnosno 2,8 posto u Federaciji BiH. To je dovelo do zaključka da inflacija usporava nevjerojatno brzo.

Unatoč tomu, Međunarodni monetarni fond savjetovao je vlastima BiH da zaustave rast plaća u javnom sektoru, ali i mirovina. Konkretno, to znači stavljanje izvan snage odluka o povećanjima plaća i mirovina iz ranijih, ali i ove godine. Traže to zbog jačanja fiskalne održivosti.

– Plaće nećemo smanjivati. Njihova preporuka je da se smanje plaće, mirovine i socijalna davanja. Nećemo to raditi. U najmanjoj mjeri ćemo ostaviti kao što je na nivou ove godine, ali ćemo praviti uštede na nekim drugim stavkama, poručila je ministrica financija RS, Zora Vidović, prenosi B92.

Zaduženja i nenamjensko trošenje

Niti u FBiH neće biti smanjivanja plaća i mirovina. Iz tog entiteta poručuju da će mirovine biti usklađivane prema zakonu kao i dosad, a da će rast plaća biti procjenjivan prema mogućnostima. Iz sindikata, koji su ionako već u štrajku, poručuju da smanjenja ne smije biti. Predsjednik Sindikata uprave RS, Božo Marić smatra da je izvještaj MMF-a ‘netko naručio’. Nitko se nije, dodaje, javljao kad se nenamjenski trošio novac na izgradnju sportskih dvorana ili uvođenje softvera.

Iz oporbe upozoravaju da entitetu RS nedostaje novca da bi podmirio sve financijske obveze u ovoj godini. Kažu da je politika zaduživanja dovela do toga da je samo za kamate isplaćeno oko 200 milijuna konvertibilnih maraka. Smatraju da do aranžmana s MMF-om neće doći zbog političkih uvjetovanja te da time MMF ne može ništa zahtijevati, već samo preporučiti.

Copy link
Powered by Social Snap