HZMO primio 27.273 zahtjeva za dio obiteljske mirovine: Otkrili i koliko će one biti veće

Milan Dalmacija
18. siječnja 2023.
Mirovine
A- A+

HZMO je obznanio kako je do 15. siječnja zaprimio ukupno 27.273 zahtjeva za ostvarivanje prava na isplatu dijela obiteljske mirovine. Iz Zavoda ističu kako očekuju da će takav zahtjev podnijeti ukupno 155.000 osoba te još jednom napominju da uz obrasce nije potrebno dostavljati drugu dokumentaciju, osim u iznimnim slučajevima. Otkrili su i koliko će obiteljske mirovine narasti onima koji je primaju u punom iznosu, ali i onima koji imaju pravo na 27 posto.

obitelj

Foto: Unsplash

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) je početkom godine bio pod velikim pritiskom građana zbog uvođenja novog modela isplate obiteljskih mirovina. Od 1. siječnja je, podsjećamo, moguće primati dio obiteljske mirovine preminulog supružnika uz isplatu vlastite mirovine. To pravo su, prema informacijama iz HZMO-a, do 15. siječnja zatražile 27.273 osobe, prenosi Index.

obiteljska mirovina
Obiteljske mirovine: Za sve koji i dalje imaju nepoznanice, donosimo odgovore na najčešća pitanja

Iz Mirovinskog ističu kako podnošenje zahtjeva nije vremenski ograničeno. Dodaju da je dio zahtjeva već riješen, što znači da bi pojedini umirovljenici mogli dobiti dio obiteljske mirovine već u veljači. Duljina trajanja postupka, ovisi o tome jesu li dostavljeni svi podaci ili o složenosti samog predmeta. Kažu kako se zbog utvrđivanja svih činjenica vezanih uz uvjete o kojima ovisi stjecanje prava na isplatu dijela obiteljske mirovine ne može točno predvidjeti trajanje postupka nakon predaje zahtjeva.

Iako su to naglašavali kroz odgovore na najčešća pitanja, koja smo prenijeli ovdje, pa i kroz nekoliko objava o samim načinima predaje zahtjeva, o čemu smo također pisali, iz HZMO-a ponovno upozoravaju kako bi korisnici koji žele isplatu dijela obiteljske mirovine trebali imati priznata dva prava: pravo na osobnu (starosnu, prijevremenu ili invalidsku) te na obiteljsku mirovinu.

Veće obiteljske mirovine svima

Zbog velikih gužvi prvih dana ove godine, poduzeli su brojne aktivnosti kojima su omogućili jednostavniju predaju zahtjeva. U svim područnim službama i uredima povećali su broj šaltera, zbog čega više nema gužvi.

Prema procjenama, zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine moglo bi predati oko 155.000 osoba. Uz to, očekuju da bi se osobama koje primaju samo obiteljsku mirovinu ona povećala za oko 250 kuna (33,18 eura), dok bi onima koji uz osobnu primaju i dio obiteljske mirovine ona bila veća za otprilike 510 kuna (67,69 eura).

Napomena o dodatnoj dokumentaciji

Kratko i jasno: Evo tko sve ima pravo na isplatu obiteljskih mirovina i pod kojim uvjetima, objašnjeni i obrasci

S obzirom na to da je pri predaji zahtjeva bilo puno upita oko dodatne dokumentacije, koja je i navedena na obrascima, iz HZMO još jednom podsjećaju kako nakon smrti korisnika mirovine obustavljaju isplatu temeljem podataka preuzetih iz OIB servisa, odnosno Porezne uprave.

Kao što smo ranije pisali, ističu kako je vjenčani list potrebno dostaviti ako su korisnici vjenčani ili im je supružnik preminuo u jednoj od republika bivše SFRJ ili u inozemstvu, jer podaci o vjenčanju i smrti u tim slučajevima nisu upisani u hrvatske matične knjige. Drugu dokumentaciju ne prikupljaju.

Više informacija o ostvarivanju prava na isplatu dijela obiteljske mirovine dostupno je na stranicama HZMO-a, u njihovim uredima ili putem info telefona 01/4595-011 i 01/4595-022.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap