HZMO od umirovljenika iz inozemstva traži potvrde o životu: Ako ih ne dostave, neće više dobivati mirovinu

Milan Dalmacija
4. studenoga 2022.
Mirovine
A- A+

HZMO je priopćio kako je elektroničkim putem razmijenio podatke o korisnicima hrvatskih mirovina s prebivalištem u Njemačkoj. Oni kojima se podaci ne mogu razmijeniti na taj način, trebaju do 30. studenog dostaviti popunjene, potpisane i ovjerene potvrde o životu, kako bi mogli nastaviti i dalje primati mirovinu iz Hrvatske.

Foto: FB/Dnevna doza prosječnog Dalmatinca

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obavijestio je korisnike hrvatske mirovine s prebivalištem u Njemačkoj da su elektroničkim putem razmijenjeni podaci potrebni za daljnju redovitu isplatu mirovina. Oni kojima su podaci razmijenjeni ne trebaju ove godine dostaviti HZMO-u potvrde o životu. Riječ je uglavnom o primateljima hrvatske mirovine iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Njemačke.

Tečaj €/kn: 7,53450
HZMO od umirovljenika traži potvrde o životu: Imaju jako dobar razlog za to

Potvrde o životu su jednostavan alat kojim se do uspostave elektroničke razmjene podataka s inozemnim mirovinskim osiguranjima sprječavala mogućnost nepripadne isplate mirovina nakon smrti korisnika. Ako korisnici dostave potvrdu o životu mirovinskom osiguranju, HZMO će nastaviti isplaćivati mirovine, sve dok ne dobije informaciju da je korisnik preminuo. Ako korisnici, pak, ne dostave potvrdu, isplata mirovina se obustavlja, bez obzira na to jesu li korisnici živi ili preminuli.

Korisnicima hrvatskih mirovina za koje nisu razmijenjeni podaci elektroničkim putem, na kućne adrese su 7. listopada poslane tiskanice potvrde o životu za 2022./2023. godinu, koje trebaju popuniti, potpisati i ovjeriti kod nadležnog tijela te dostaviti HZMO-u, do 30. studenoga 2022. radi nastavka isplate mirovine iz hrvatskog osiguranja, priopćili su iz Mirovinskog.

HZMO je lani, prema službenim statistikama isplatio mirovine za 170.361 umirovljenika s prebivalištima u čak 50 zemalja svijeta. U srpnju ove godine u inozemstvu su isplaćene mirovine za 164.765 osoba.

HZMO od umirovljenika iz inozemstva traži potvrde o životu: Ako ih ne dostave, neće više dobivati mirovinu
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap