HSU: Usklađivanje mirovina bit će oko 5 posto, ali netko će dobiti 20, a netko 200 eura

Jasmina Grgurić Zanze
12. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika diljem Hrvatske predstavlja svoje zahtjeve koji bi umirovljenicima trebali donijeti veće mirovine. Traže da se mirovine usklađuju svaka tri mjeseca, kako bi tempo rasta mirovina pratio tempo rasta cijena i plaća. Također, traže da usklađivanje iznosi jednako za sve umirovljenike, a ne da građani s malim mirovinama dobiju 20 eura, a oni s najvišima i do 200 eura povećanja, što samo pojačava jaz.

Glasnogovornik Žarko Delač i predsjednik HSU-a Veselko Gabričević | Foto: HSU

Povećanje mirovina i održivi mirovinski sustav tema su konferencija za medije koje diljem Hrvatske održavaju županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika. Nakon Varaždina, Čakovca i Dubrovnika, posljednju u nizu HSU-ovci su održali u Zadru, a govorili su, između ostaloga i o siječanjskom usklađivanju mirovina. Ono će, prema procjenama, iznositi oko pet posto, pri čemu se još uvijek čeka podatak Državnog zavoda za statistiku o prosječnoj plaći za prosinac. Umirovljenici povišicu mogu očekivati u travnju za ožujak sa zaostacima za siječanj i veljaču, kako je bilo i lani.

Treba smanjiti jaz između visokih i niskih mirovina

Mirovine su prije deset godina iznosile skoro pola plaće, a danas je taj udio opet u padu

– Očekujemo da će novo usklađivanje biti od 4,8 do 5 posto, ali netko će dobiti 20 eura, a netko 200 eura. Mislimo da je vrijeme takvo da se ta socijalna komponenta više iskaže, jer mirovinski sustav nije socijalna komponenta kao što je zdravstveni sustav u kojem svi koji uplaćuju imaju jednaku zdravstvenu skrb. U mirovinskom sustavu je to drukčije, ali naš stav i stav stručnjaka jest da se usklađivanja isplaćuju svima isto, kako bi se jaz između velikih i niskih mirovina ipak na neki način smanjio, a ne da se stalno produbljuje, upozorio je HSU-ov glasnogovornik Žarko Delač, piše antenazadar.hr.

Unatoč tomu što se mirovine usklađuju dvaput godišnje, one sve više zaostaju u odnosu na prosječnu plaću, o čemu smo pisali ovdje. HSU traži da se zbog toga mirovine u mandatu nove Vlade nakon izbora povećavaju i mimo usklađivanja od tri do pet posto godišnje, što ne bi, smatraju, predstavljalo preveliko opterećenje na državnu blagajnu. Cilj je, ističu, da prosječna mirovina dosegne barem 58 posto iznosa prosječne plaće.

Usklađivanje mirovina svaka tri mjeseca

Iz HSU-a traže da se mirovine usklađuju svaka tri mjeseca, o čemu smo pisali ovdje. Tako bi se manje osjetile posljedice inflacije, a tempo rasta mirovina uskladio bi se s tempom rasta prosječne plaće, što će posebno biti izraženo ove godine zbog najavljenog rasta plaća u državnim i javnim službama za 13 posto od ožujka, uz rast minimalne plaće od 1. siječnja te općenito rasta plaća i u privatnom sektoru. Nisu zaboravili ni trinaestu mirovinu.

– Naš zahtjev je da se isplati i zakonski regulira trinaesta mirovina. Da ljudi znaju kad će to biti i da mogu na to računati, kazao je Delač.

Podsjetili su i da rade na projektima liftova u zgradama, ali i dvije socijalne komponente za starije građane, umirovljeničkoj kartici i umirovljeničkom restoranu, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap