Hoće li razdvajanje povlaštenih mirovina poništiti povrat od 10 posto? Javili su nam se iz HZMO-a i sve objasnili

Milan Dalmacija
19. veljače 2023.
Mirovine
A- A+

Nakon što je premijer Andrej Plenković najavio povrat oduzetih 10 posto mirovina po posebnim propisima, javilo nam se nekoliko zabrinutih umirovljenika koji smatraju da neće dobiti povrat zbog razdvajanja mirovina iz 2015. godine. Naime, smatraju da će članovi obitelji nakon njihove smrti dobiti umanjene mirovine za razliku u oduzetim osobnim bodovima, no iz Mirovinskog tvrde da razdvajanje nije imalo nikakve veze s visinom njihovih mirovina, pa tako neće imati veze ni s povratom 10 posto.

Foto: mirovina.hr

Premijer Andrej Plenković najavio je krajem siječnja kako će umirovljenicima po posebnim propisima biti vraćeno 10 posto njihovih mirovina, uzetih zakonom kojeg je još 2010. godine uvela Jadranka Kosor. Prvih pet posto trebalo bi biti vraćeno 1. srpnja ove godine, a ostatak 1. siječnja 2024., o čemu više možete čitati ovdje.

Dok umirovljenički predstavnici gledaju afirmativno na ovu mjeru, a oporba upozorava na to da Plenković pokušava kupiti glasove umirovljenika, javilo nam se u redakciju nekoliko umirovljenika koji smatraju da će ostati zakinuti za povrat oduzetog dijela mirovine. Riječ je o hrvatskim braniteljima kojima su mirovine određene po posebnom propisu, o čemu smo već pisali dotaknuvši se njihovih iznosa.

Vlada će vratiti 10 posto mirovina po posebnim propisima: Imamo prve reakcije

Podsjetili su, naime, kako je još za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, napravljeno razdvajanje mirovina na dio po općim propisima i dio po posebnima. Dodaju kako su im zbog toga skinuli između 10 i 20 posto osobnih mirovinskih bodova.

– Svi mi koji smo nakon toga otišli u obiteljsku mirovinu dobili smo umanjenje bodove, ja osobno za 12,55 posto, oduzeli su mi 100 eura obiteljske mirovine! Sada je Vlada odlučila vratiti tih 10 posto povlaštene mirovine, a mi obiteljski umirovljenici nećemo dobiti ništa i zauvijek ćemo ostati zakinuti za preko 10 posto zbog smanjenja bodova pri razdvajanju koje su odradili 2016. misleći da se tih 10 posto nikada neće vratiti, uvjeren je jedan umirovljenik.

Iz šupljeg u prazno

Još jedan umirovljenik, Zlatko Mihaljević, ponavlja istu konstataciju te na vlastitom primjeru pojašnjava što to konkretno znači za njega, ali i njegovu suprugu.

– I sada primjerice 2017., 2018. ili 2023., moja supruga nakon moje smrti odlazi u obiteljsku mirovinu, ali umjesto početnih 82,5555 mojih osobnih mirovinskih bodova, ona dobiva izračun s početnih 70,5555 osobnih mirovinskih bodova zbog smanjenja bodova kod razdvajanja mirovina. Ostaje u startu zakinuta za 10 bodova, što je danas recimo oko 100 eura, pojasnio je Mihaljević i dodao kako su na isti način zakinute sve braniteljske obiteljske mirovine.

Poslali smo upit Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, koji je u to vrijeme bio zadužen za razdvajanje mirovina. Otkrili su nam kako je Zakonom o mirovinskom osiguranju iz 2015. godine bilo propisano da se mirovine stečene po povoljnijim uvjetima razdvoje na dio ostvaren po regulama ZOMO-a i na dio ostvaren drugim propisima.

Postotak po postotak - povećanje: Evo, koliko će branitelji dobiti povratom dijela mirovine i usklađivanjima

– Razdvajanje je provedeno radi utvrđivanja dijela svote mirovine koji se financira iz prikupljenih doprinosa na temelju navršenog staža osiguranja (radnog staža) i dijela mirovine koji se financira izravno iz državnog proračuna, objašnjavaju.

HZMO: ‘Svota mirovine je ostala ista’

Posebno su istaknuli kako je ukupna svota mirovine nakon razdvajanja ostala ista te je isplaćena svakog mjeseca u cijelosti. Nakon dvije godine, dodaju iz HZMO-a, iz Zakona je obrisana odredba o razdvajanju te se ono od 1. siječnja 2017. godine ne provodi. Tako se mirovina od tog trenutka ponovno određuje u jedinstvenoj svoti.

Iz Mirovinskog su se osvrnuli i na bojazan dijela umirovljenika da će članovi njihovih obitelji nakon njihove smrti ostati bez dijela mirovine. To vrijedi i za one koji su nakon razdvajanja otišli u obiteljsku mirovinu. Ističu da razdvajanje nema nikakve veze s povratom 10 posto mirovina.

– Zakon o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju i razdvajanje mirovina nemaju dodirnih točaka u smislu ukidanja posljedica smanjenja mirovina iznad 3.500 kuna, s obzirom na to da se razdvajanje provodilo 2015. godine i ukinuto je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju 1. siječnja 2017. te su mirovine ponovno spojene u jedinstvenu svotu, zaključuju iz HZMO-a.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap