Grujić: Neka premijerov savjetnik savjetuje umirovljenike kako preživjeti s 350 eura

Jasmina Grgurić Zanze
6. srpnja 2024.
Mirovine
A- A+

Da radije savjetuje mjesec dana umirovljenike kako da prežive s 350 eura mirovine, koordinator ‘Umirovljenika zajedno’ Lazar Grujić poručuje premijerovom savjetniku Zvonimiru Saviću. Savić je nedavno rekao da umirovljenici nikada nisu dobivali tako izdašne naknade, misleći na sedam jednokratnih paketa novčanih pomoći. Umirovljenike je pak ta izjava nasmijala, premda s prosječnom mirovinom od 500 eura raspolažu s tek 16 eura dnevno.

Na tržnici se najčešće kupuje na komad | Ilustracija: Pexels

Na tržnici se najčešće kupuje na komad | Ilustracija: Pexels

Da umirovljenici nikada u povijesti Hrvatske nisu dobivali tako izdašne naknade, misleći na isplaćenih sedam paketa novčanih primanja, izjavio je premijerov ekonomski savjetnik Zvonimir Savić, o čemu smo pisali ovdje. Umirovljenici su mu uzvratili komentarom da bi bolje bilo da savjetuje umirovljenike kako preživjeti mjesec s 350 eura.

‘Vrijednost novca pala je s rastom inflacije’

– Za njih smo imali šest ili sedam pojedinačnih paketa izdvajanja dodatnih sredstava i to smatramo da je dalo rezultat. Nikada u hrvatskoj povijesti nije zabilježeno da umirovljenici dobivaju tako izdašne jednokratne naknade, a isto tako mirovine kontinuirano rastu. Standard naših umirovljenika će s vremenom rasti, rekao je Savić, piše n1.info.hr.

Boris Lalovac o inflaciji i umirovljenicima | Snimak zaslona/Hrvatski sabor
Lalovac objasnio kako inflacija utječe na umirovljenike: 'Država ima novac kojim može i mora podići mirovine'

Premda Vlada komunicira rast plaća i mirovina, takva kretanja treba staviti u kontekst inflacije, ali i usklađivanja koje umirovljenici dobiju više od pola godine nakon što su troškovi života realno porasli. Mirovine se usklađuju 1. siječnja i 1. srpnja tako da se za proteklih šest mjeseci uspoređuje kretanje cijena i plaća u odnosu na prethodno polugodište. Zbog velikog rasta plaća, veći nego inače bit će i rast mirovina. Prema preliminarnom izračunu, umirovljenici će dobiti preko sedam posto više, ali tu će razliku osjetiti tek u rujnu uz isplatu zaostataka, o čemu smo pisali ovdje.

– Ne može se govoriti o boljim i višim mirovinama, jer je vrijednost novca pala s rastom inflacije. Umirovljenici žive praktički jednako kao i prije četiri godine, kazao je tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske, Igor Knežević.

Knežević upozorava da umirovljenici najviše troše na hranu pa je za njih inflacija realno veća, jer cijene hrane rastu brže od prosječne stope inflacije, na što je nedavno upozorio i Boris Lalovac. Politička platforma ‘Umirovljenici zajedno’ upozorava na isto. Stvar bi donekle poboljšalo stopostotno usklađivanje prema većem faktoru rasta, cijena ili plaća. Kada bi se takva formula prihvatila, usklađivanje bi sada iznosilo oko deset posto.

S 500 eura mjesečne mirovine imaš 16 eura dnevno

Usklađivanje i rast mirovine nije uvijek lako izračunati | Ilustracija: Pexels
Stara i nova formula usklađivanja: Evo koliko bi rasle mirovine prema sva tri izračuna

– Priča je uvijek ista. Problem je u niskim mirovinama, kažnjavanju dijela umirovljenika doživotnom penalizacijom i u tome što je udio mirovina u BDP-u 10 posto, dok je u Europi između 15 i 16 posto. Problem je i u tome da aktualna vrijednost mirovine ne može biti 12,26 eura koliko je sada. Trebala bi biti 20 eura. Ovako umirovljenici uvijek gube u utrci s inflacijom, jer su mirovine male, kaže Lazar Grujić za n1info.hr.

Usklađivanje mirovina kasni za rastom cijena pa se većina mirovine potroši na osnovne životne potrebe. Tako umirovljenik koji ima prosječnu mirovinu od oko 500 eura, dnevno raspolaže s oko 16 eura. Za kavu s vršnjacima, ističe Grujić, nemaju. Otkriva i kako ih je izjava premijerovog savjetnika nasmijala.

– Predložio bih mu da na godinu dana bude savjetnik umirovljeniku koji mora preživjeti mjesec s 350 eura. Plenković je pametan čovjek, ali ima loše savjetnike koji ne mare za umirovljenike, kaže Grujić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap