Premijerov savjetnik: ‘Nikada u povijesti umirovljenici nisu dobivali tako izdašne naknade’

Jasmina Grgurić Zanze
5. srpnja 2024.
Mirovine
A- A+

Nikada u hrvatskoj povijesti nije zabilježeno da umirovljenici dobivaju tako izdašne jednokratne naknade, rekao je premijerov ekonomski savjetnik Zvonimir Savić. Dodao je i da mirovine kontinuirano rastu, a da će s vremenom i standard naših umirovljenika rasti. Savić pritom misli na ukupno sedam paketa pomoći koje je Vlada isplatila u prošlom mandatu. Ta jednokratna novčana primanja trebao bi uskoro zamijeniti trajni dodatak na mirovinu.

Zvonimir Savić

Zvonimir Savić, savjetnik premijera | Snimak zaslona N1

Savjetnik premijera za ekonomiju, Zvonimir Savić gostovao je u N1 studiju gdje je, uz ostalo, komentirao stopu inflacije i mjere za umirovljenike. Rekao je da Hrvatska trenutno ima najnižu stopu inflacije, koja je u lipnju iznosila 2,4 posto, te da ona u zadnje tri godine kontinuirano usporava.

Cijene hrane u šestom mjesecu rastu sporije nego opća stopa inflacije, što je dobar znak, ali cijene usluga rastu nešto više, što je rezultat potražnje. Kada je riječ o umirovljenicima, premijerov savjetnik u prvi plan stavlja isplaćene im naknade.

Boris Lalovac o inflaciji i umirovljenicima | Snimak zaslona/Hrvatski sabor
Lalovac objasnio kako inflacija utječe na umirovljenike: 'Država ima novac kojim može i mora podići mirovine'

– Za njih smo imali šest ili sedam pojedinačnih paketa izdvajanja dodatnih sredstava i to smatramo da je dalo rezultat. Nikada u hrvatskoj povijesti nije zabilježeno da umirovljenici dobivaju tako izdašne jednokratne naknade, a isto tako mirovine kontinuirano rastu. Standard naših umirovljenika će s vremenom rasti, rekao je Savić, piše n1.info.hr.

Podsjetimo, do sada je za umirovljenike isplaćeno sedam paketa mjera, ukupne vrijednosti od 458 milijuna eura. Riječ je o jednokratnim novčanim primanjima koje je korisnicima domaćih i inozemnih mirovina Vlada isplatila u svom proteklom mandatu. Posljednja novčana pomoć isplaćena im je uoči Uskrsa, odnosno parlamentarnih izbora. Iznose od 50 do 160 eura dobili su svi oni čija ukupna mirovina ne prelazi 880 eura. Sve te dodatke trebao bi, prema premijerovu obećanju, zamijeniti trajni dodatak na mirovinu, popularno zvan ‘trinaesta mirovina’ o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap