Gabričević (HSU): ‘Umirovljenici su zadovoljni povećanjem sredstava i najavom 13. mirovine’

Jasmina Grgurić Zanze
13. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika ne krije zadovoljstvo povećanjem za mirovine u državnom proračunu za 2024. godinu. Rashodi su veći za 1,1 milijardu eura. Nagovještaj je to, rekao je HSU-ov predsjednik Veselko Gabričević, uvođenja trinaeste mirovine za koju se već godinama zalažu. Isto tako, dio tih sredstava otići će na dva redovna usklađivanja mirovina koje će, kako se očekuje, nastaviti rasti.

gabricevic

Veselko Gabričević, predsjednik HSU-a | Foto: Mirovina.hr

Da povećana izdvajanja za mirovine u državnom proračunu za 2024. godinu znače i da će Vlada konačno umirovljenicima isplatiti trinaestu mirovinu, detektirao je odmah HSU-ov predsjednik Veselko Gabričević. Rashodi za mirovine iznose 8,4 milijarde eura, što je 1,1 milijardu više nego ove godine.

Jasna Petrović u prvom planu, kovanice centi u pozadini
Sindikat umirovljenika: 'Stiže 13. mirovina, bit će promjena i kod penalizacije'

Očekuju rast mirovina od tri do pet posto

– Mi smo i očekivali da će rasti sredstva za mirovine u idućoj godini, jer ima nekoliko opravdanih razloga za to. Inflacija neće stati i bit će nužna dodatna sredstva za dva redovna usklađivanja mirovina. Očekujemo da će mirovine iduće godine rasti negdje od tri do pet posto, kao što su ove godine rasle najniže mirovine tri posto. Vrijeme je da počnu rasti sve mirovine i da naša mirovine u naredne četiri godine dođu na razinu mirovina Europske unije, kaže Gabričević.

Više će, dodaje, biti poznato kada ćemo imati detaljan uvid u sve proračunske stavke, no razloga za zadovoljstvo ima.

Gabričević je dobro detektirao, ide 13. mirovina

– Ovo je dobar znak. Nemam konkretne podatke, ali mislim da je to nagovještaj da bi se riješila i 13. mirovina za umirovljenike na čemu Hrvatska stranka umirovljenika inzistira već godinama, kazao je još u petak HSU-ov čelnik.

Da će doista biti tako, potvrdila nam je danas i predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović. Sve o uvođenju ovog trajnog dodatka kao sastavnog dijela mirovine, kao i o promjenama u penalizaciji sadašnjih i budućih prijevremenih umirovljenika, možete pročitati na ovoj poveznici.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap