Francuzi ponovno prosvjedovali protiv mirovinske reforme: Macron obećava povećanje minimalne mirovine

Milan Dalmacija
8. veljače 2023.
Mirovine
A- A+

Francuzi su ponovno prosvjedovali protiv mirovinske reforme. Macron uz povećanje dobi za odlazak u mirovinu nastoji ukinuti povlaštene skupine te povećati minimalnu mirovinu. No, prosvjednici kažu kako za njegove ciljeve postoje i puno pogodniji načini.

Prosvjedi u Francuskoj se nastavljaju. | Foto: Screenshot: YouTube/Daily Mail

Oko 750.000 Francuza izašlo je u utorak na prosvjede protiv mirovinske reforme. Protekloga tjedna, broj prosvjednika se kretao na oko 1,27 milijuna ljudi, prema podacima francuskog MUP-a. Neke su regije u Francuskoj trenutno na zimskim praznicima, no to nije spriječilo štrajkove željezničara, nastavnika i djelatnika u energetskom sektoru.

Sindikati, pak, tvrde da je u utorak na prosvjedima bilo oko dva milijuna ljudi, prenosi Jutarnji. Prosvjedi su održani u Bordeauxu, Rennesu, Montpellieru i Toulouseu.

Brojne promjene

francuska
Jesu li prosvjedi u Francuskoj opravdani? 'Ako moram raditi dvije godine duže, to znači živjeti dvije godine manje'

Podsjetimo, francuska vlada na čelu s predsjednikom Emmanuelom Macronom, planira podići minimalnu dob za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine te ubrzati povećanje razdoblja plaćanja za punu mirovinu te ukinuti povlaštene skupine umirovljenika. S druge strane, minimalna bi mirovina trebala narasti na oko 1.200 eura mjesečno. Kako se kreće minimalna mirovina u Hrvatskoj, možete pročitati ovdje.

Iako je dob za umirovljenje u Francuskoj zasad na 62 godine, ljudi kasnije odlaze u mirovinu, jer dulje rado kako bi imali staž potreban za punu mirovinu, koja se isplaćuje od 67. godine. Macron planira zadržati ovu odredbu.

Odluka ovisi o republikancima

Ističe da je reforma potrebna jer je mirovinski sustav financijski opterećen. Sindikalisti tvrde da se održivost mirovinskog sustava može ostvariti i na druge načine.

Kako bilo, reformu razmatra Nacionalna skupština, a odluku bi trebala donijeti do kraja sljedećeg tjedna. Macronova vlada nema većinu u parlamentu i nada se podršci konzervativnih republikanaca. No, i oni imaju određene rezerve prema Macronovim nastojanjima, pa je konačna odluka zasad neizvjesna.

prosvjedi u francuskoj
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap