Europa dala novac za paket pomoći susjedima: Pokret penzionera traži još veće isplate

Milan Dalmacija
26. siječnja 2023.
Mirovine
A- A+

Europska je unija Crnoj Gori bespovratno dala 30 milijuna eura za paket pomoći zbog poskupljenja energenata. Dio tog novca će otići za jednokratne isplate najsiromašnijim građanima. Umirovljenici s najnižim mirovinama, korisnici privremenih i boračkih naknada dobit će 150 eura, a obitelji koje primaju materijalnu pomoć 350 eura. Riječ je o ukupno oko 60.000 osoba. Crnogorski Pokret penzionera, pak, traži da država svima isplati 350 eura pomoći.

grijanje

Ilustracija: Rawpixel

Gotovo 30 milijuna eura bespovratnih sredstava Europska unija osigurala je za paket pomoći zbog poskupljenja energenata u Crnoj Gori. Paket pomoći obuhvaća niz mjera, a 8,5 milijuna eura usmjereno je i za pomoć najsiromašnijima.

Tako će umirovljenici s najnižim mirovinama, korisnici privremenih naknada kod Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja i oni koji primaju boračku naknadu dobiti 150 eura. Za obitelji koji primaju materijalnu pomoć izdvojeno je 350 eura, pišu Vijesti.

Državni tajnik u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović otkrio je kako će mjerama biti obuhvaćeno najmanje 60.000 ljudi. Njih oko 42.000 su korisnici najnižih mirovina, privremenih i boračkih naknada, dok su ostalo obitelji koje primaju materijalnu pomoć. Istaknuo je da će zajedno s Ministarstvom rada i socijalne skrbi raditi na tome da se mjere prošire i na nezaposlene Crnogorce.

– Akcijski plan je koncipiran na sljedeći način. Fokus smo stavili na socijalno ugrožene kategorije stanovništva i u suradnji s kolegama iz Ministarstva rada definirali taj obuhvat na 60.000 ljudi. Bili smo pozitivno kritizirani od strane nezaposlenih da je i njih trebalo uvrstiti, pa smo uputili zahtjev Ministarstvu da se razmotri i ova kategorija, da pokušamo proširiti obuhvat, poručio je Šahmanović, prenose Vijesti.

Raniji zahtjev je i dalje realan

umirovljenici razgovaraju
Veliko povećanje najnižih mirovina u Crnoj Gori: Od danas su više za 36 posto, a stižu i zaostaci

No, iz Pokreta penzionera navode kako su još početkom studenog prošle godine tražili od Ministarstva rada i socijalne skrbi da se umirovljenicima s najnižim mirovinama besplatno dostave drva za ogrjev ili novčana pomoć u obliku svojevrsnog energetskog dodatka od 350 eura.

– Zahtjev je argumentiran visokim povećanjem cijena svih energenata, porastom cijena osnovnih prehrambenih namirnica i visokom stopom inflacije. Svjedoci smo da su sve ove okolnosti dovele do naglog pada životnog standarda i osiromašenja posebno kategorije umirovljenika s najnižim mirovinama koje su iznosile 165 eura. Zbog toga je tada traženo da subvencije za nabavku ogrjeva za zimu ne bi smjele biti niže od 350 eura. Sada, iako najniža mirovina iznosi 250 eura, smatramo da je naš ranije postavljeni zahtjev i dalje realan i aktualan, jer cijene i dalje bilježe osjetan rast, tako da se efekti povećanja najnižih i porasta svih penzija putem usklađivanja, sve manje osjećaju, navedeno je u priopćenju Pokreta penzionera kojeg potpisuje njihov predsjednik Svetozar Čabarkapa.

Najniže mirovine nedovoljne za ogrjev

Iz Pokreta ističu da su povećane najniže mirovine i dalje nedovoljne za nabavku ogrjeva većini umirovljenika. Stoga predlažu da vlasti udvostruče ukupni iznos koji će biti isplaćen za jednokratnu pomoć građanima.

– Imajući u vidu da je Crna Gora dobila 30 milijuna eura bespovratne pomoći u okviru paketa energetske podrške Europske unije smatramo da sredstva u iznosu od 8,5 milijuna treba bar udvostručiti, kako bi oko 42.000 umirovljenika dobilo subvencije od 350 eura koliko iznosi pomoć za 6.350 korisnika materijalne pomoći. Na taj način bila bi postignuta puna svrha i smisao jedne humane i socijalno opravdane mjere u korist umirovljenika, zaključuju u Pokretu penzioneri.

grijanje
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap