Dobrovoljna štednja za mirovinu kao rješenje? Evo što kažu Ljubo Jurčić i Andrej Grubišić

Jasmina Grgurić Zanze
18. prosinca 2023.
Mirovine
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika sa stručnjakom Ljubom Jurčićem zalaže se za konzervativnije rješenje u mirovinskom sustavu na način da se nastavlja jačati prvi mirovinski stup, dok drugi treba pretvoriti u dobrovoljni. S druge strane, ekonomski liberalisti rješenje vide u privatnoj štednji građana za mirovinu. Stručnjak Andrej Grubišić predlaže upravo da se smanje uplate u prvi stup kako bi građanima ostalo više sredstava za privatne oblike štednje.

Photo: Pexsels

Mirovinski sustav konstantno je na udaru zakonskih promjena koje bi trebale pojačati njegovu održivost. Posljednje među njima tiču se mirovinskih fondova, odnosno drugog i trećeg stupa štednje za mirovinu, a što izaziva oprečna stajališta stručnjaka. Dok jedni smatraju da bi drugi stup trebao biti dobrovoljan, drugi se pak zalažu za što manja izdavajanja u sustav međunegeracijske solidarnosti, odnosno prvi stup, a kako bi se povećala mogućnost privatne štednje.

Drugi stup trebao bi biti na dobrovoljnoj bazi

Bejaković: 'Zakonsku dob za odlazak u mirovinu treba podići na 67 godina'

– Postojeći mirovinski sustav ima ugrađenu grešku, a ta greška je drugi mirovinski stup i reforma mirovinskog sustava trebala je ići prema tome da drugi mirovinski stup pretvori u dobrovoljni i kome je bolje neka ostane u drugom mirovinskom stupu, a tko neće, neka se vrati u prvi mirovinski stup, kaže ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić, piše HRT.hr.

Jurčić i Hrvatska stranka umirovljenika smatraju da linearne isplate dodataka na mirovine mogu funkcionirati samo kratkoročno. Također, iznos za usklađivanje raspodijelio bi se u jednakim postocima svim umirovljenicima, no poslije bi se dogodio disparitet.

– Budući da su mirovine socijalna kategorija, onda bi nakon nekog vremena više mirovine rasle puno više, a manje puno manje, tako da bi nakon svakih pet, šest godina nakon linearnog usklađivanja trebalo korigirati odnose među mirovinama, rekao je Jurčić.

Manje uplata u prvi stup, više u privatnu štednju

Zagovornici ekonomskog liberalizma smatraju da je dugoročno rješenje ipak u privatnim mirovinskim štednjama.

– Zagovaramo jačanje privatne mirovinske štednje, ali nismo zagovornici postojećeg funkcioniranja obaveznih mirovinskih fondova i to trebamo jasno i decidirano konstatirati. Dakle potrebno je prilagoditi u znatnijoj mjeru regulativu funkcioniranja OMV-va. A isto tako smanjenjem uplata u prvi mirovinski stup osloboditi dodatna sredstva da pojedinci mogu uplaćivati u privatne mirovinske sheme, rekao je Andrej Grubišić, ekonomski stručnjak.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap